EVO ZAŠTO JE POŠTUJU I MUSLIMANI, ŠTA JE MERKEL IZJAVILA O ISLAMU U NJEMAČKOJ

NJEMAČKA – NJEMAČKA KANCELARKA ANGELA MERKEL JE JOŠ JEDNOM PODSJETILA DA JE ISLAM DIO NJEMAČKE.

U razgovoru za njemački list «Die Welr (Svijet), kancelarka je podsjetila da u njenoj zemlji živi oko četiri miliona muslimana i da se o islamu uči u školama, ali da na njemačkim univerzitetima postoje katedre na kojima se studira o islamu.

“Stoga, islam je realnost koja pripada današnjoj Njemačkoj. Osim toga, sve vjerske zajednice koje poštuju demokratsku, pravnu državu, pod okriljem su našeg Ustava. Međutim, panislamizam i ekstrenizam nisu njime obuhvaćeni. Sa njima se odlučno treba boriti,” kazala je Merkel.

Istakla je predsjednica savezne vlade da Kršćanska demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU) nisu isključivo vjerske stranke.

U međuvremenu, nastavljaju se sve izraženije reakcije na aktivnosti anti-islamslci nastrojenog pokreta PEGIDA. Ovaj put, protesti su održani u Nmbergu.

Oko pet hiljada ljudi je učestvovalo u mirnim protestima koje je organizovala gradska uprava. Gradonačelnik Urlich Maly je kazao da Niirnberg nije podijeljen grad. Građanima su se obratili i predstavnici dvadeset različitih vjerskih i etničkih zajednica, upućujući poruke solidarnosti i jedinstva.

svjetlo-dunjaluka

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Licemjerno lice Kanade: Saudijku koja se odrekla islama dočekali kao heroja, a pokrivenu Jemenku, sa psima

Osamnaestogodišnja Saudijka predstavljena kao heroj jer se javno odrekla islama Kanadska ministrica vanjskih poslova primila …

error: Oo !!