ERDOGAN: “PROGONIT ĆEMO ODGOVORNE ZA GENOCID NAD NAŠOM BOSANSKOM BRAĆOM I SESTRAMA”

Erdogan dokazao da je uz žrtve srebreničkog genocida

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan obratio se video porukom na komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih i najsramnijih stranica historije, kako je kazao.

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan obratio se video porukom na komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih i najsramnijih stranica historije, kako je kazao.

“Danas smo se okupili kako bismo se prisjetili genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih i najsramnijih stranica historije, i kako bismo podijelili bol naše bošnjačke braće i sestara. Iako zbog epidemije koronavirusa ne možemo fizički biti prisutni među vama, naša srca i naše misli su uvijek u Bosni, uvijek uz vas. Na početku bih molio za rahmet za sve naše šehide koji su prije 25 godina nemilosrdno masakrirani, i izrazio saučešće njihovim žalosnim porodicama i rodbini”, naveo je Erdogan.

Prošle godine zajedno smo ispratili naše šehide na put od Sarajeva do Srebrenice, šehide čiji su posmrtni ostaci prošle godine ukopani, poručio je.

“Svi smo svjedočili kako su članovi njihovih porodica bili dostojanstveni, i pored velike boli u njihovim srcima. Iako je prošlo četvrt stoljeća od genocida, naša je bol još uvijek svježa. Sa svakom otkrivenom masovnom grobnicom naša se srca ponovno cijepaju. Žene još uvijek žive u nadi da će se ponovno spojiti sa svojim muževima, dok se djeca nadaju ponovnom ujedinjenju sa svojim roditeljima”, kazao je turski predsjednik.

Postoje majke koje nakon sveg ovog vremena još uvijek čekaju povratak svoje djece, poručio je.

“Već 25 godina tražimo svoje najmilije, na tragu plavog leptira. Za šehide, Allah dž.š. kaže: ‘I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli: ‘Mrtvi su!’. Ne, oni su živi, ali vi to ne znate!’. I mi vjerujemo da su naši šehidi uvijek uz nas i da su živi. Rahmetli Alija Izetbegović je o genocidu govorio: ‘Zaboraviti niko ne smije jer se zaboravljeni genocid ponavlja. Mi nećemo nikada zaboraviti naše šehide, niti dozvoliti da se genocid u Srebrenici zaboravi. Progonit ćemo odgovorne za ubistva i masakre nad našom bosanskom braćom i sestrama i nikada vas nećemo ostaviti same u vašoj potrazi za pravdom. Nedavni antiislamski napadi u zapadnim zemljama pokazuju da trebamo biti budni po ovom pitanju”, poruka je Erdogana.

Uprkos svoj ovoj tragediji, masakru i suzama, evropski političari nisu naučili lekciju od masakra u Srebrenici, poručuje predsjednik Turske.

“Neobuzdana upotreba riječi i izjava koje potiču islamofobiju i ohrabruju ksenofobiju glavni je izvor brige za našu budućnost. Da ne bismo ponovno doživjeli sličnu tragediju, i mi moramo preuzeti značajnu odgovornost zajedno s međunarodnim organizacijama. Mi smo predstavnici civilizacije koja stoljećima daje dobre primjere tolerancije i mira. Ne smijemo dopustiti da nas različitost u mišljenju i učenju, etničke i kulturne razlike podijele ili okrenu jedne protiv drugih. Moramo s punim samopouzdanjem nastaviti svoju borbu za vladavinu pravde uvjereni da ‘Ako smo u pravu, mi smo jaki’. Neka nam Allah dž.š. pomogne i bude uz nas. Na kraju, s ovim mislima, želim još jednom naglasiti da Republika Turska i turski narod stoje uz Bosnu i Hercegovinu. Od Allaha molim rahmet za naše srebreničke šehide i sabur za njihove porodice, bližnje i sve koji ovu bol osjećaju u dubini svoga srca. Ostajte u zdravlju”, stoji na kraju poruke predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

bhdijaspora

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Erdogan: Upozoravamo Grčku da se opameti!

Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi …

error: Oo !!