Putin: Erdogan je čovjek od riječi, njegova riječ je zakon

Ruski predsjednik Vladimir Putin objasnio je u četvrtak kakav je ruski stav o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

Govoreći na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, Putin je naglasio da je taj region sastavni dio Azerbejdžana prema međunarodnom pravu.

“S međunarodnopravne tačke gledišta, sve ove teritorije sastavni su dio Republike Azerbejdžan. Tako je izgrađena naša pozicija u Minskoj grupi, gdje su Rusija, Sjedinjene Američke Države i Francuska kopredsjedavajući. Mnogo godina, uvijek smo pretpostavljali da sedam područja oko Nagorno-Karabaha treba vratiti Azerbejdžanu“, pojasnio je ruski predsjednik.

Trenutni status Nagorno-Karabaha trebao bi ostati nepromijenjen pod obaveznim uslovom stvaranja komunikacijskog kanala između Armenije i Nagorno-Karabaha, kazao je Putin, dodajući da je u tu svrhu uspostavljen koridor Lachin, koji povezuje Nagorno-Karabah i Armeniju.

Putin je naglasio da status Nagorno-Karabaha “treba prenijeti u budućnost“, naglašavajući:

“Status quo u Nagorno-Karabahu treba učvrstiti.“

Upitan o položaju Turske u sukobu, Putin je rekao:

“Turska je branila, kako oni vjeruju, opravdani razlog Azerbejdžana, odnosno povratak teritorija okupiranih tokom sukoba devedesetih godina.“

Na pitanje novinara sa kojim liderom je najteže i najlakše pregovarati, Putin je kazao da su svi lideri uglavnom spremni na pregovore i dodao:

¨Cilj svih lidera je da na različite načine riješe probleme svojih zemalja. Nema dobrog ili lošeg lidera. Na primjer Recep Tayyip Erdogan. Iako u nekim temama ne dijelimo isto mišljenje, Erdogan je čovjek od riječi, njegova riječ je zakon.

Erdogan je spreman uraditi sve što je dobro za njegovu zemlju. Sve je to mogućnost procjene. Bitno je shvatiti ko je preko puta vas, tj. ko vam je sagovornik.¨

Trt

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Erdogan: Upozoravamo Grčku da se opameti!

Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi …

error: Oo !!