Uzmite abdest, otvorite Kur’an i pronađite 329. stranicu…

Uzmite abdest, otvorite Kur’an, pronađite 329. stranicu, odnosno suru Al-Anbija i na toj stranici, nalazi se predivna stvar, jasna upustva, lijek, nada, izlaz iz problema…

Na jednom mjestu (na jednoj stranici), nalaze se tri kratke i jednostavne, ali veoma jake dove. Ove tri dove, izgovorili su (proučili) Božiji poslanici. Tri različite dove, tri različita poslanika i tri različita stanja. A ono što je glavna pouka ove tri dove, jeste, da se završavaju Božijim odgovorom njima: “ODAZVASMO SE (primismo dovu)!”

PRVA DOVA, jeste dova poslanika, Ejuba, a.s. Božiji poslanik, Ejub, a.s., koji je bio teški bolesnik godinama, kojeg su svi napustili , koji je bio izgubio imetak, bogastvo i porodicu. Zbog teške bolesti, ostao je bio sam, van grada, napušten i bolestan.

Zamolio je Allaha dovom: “Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji. ODAZVASMO SE i NEVOLJU koja ga je morila OTKLONISMO i vratismo mu, milošću Našom, porodicu njegovu…!” (Al-Anbija, 83-84) I Allah prima njegovu dovu, nakon čega je ozdravio, a Allah mu vratio njegovo bogastvo.

KOLIKO SI PUTA U BOLESTI, U ISKUŠENJIMA SA PORODICOM, IMETKOM, POSLOM, ZAMOLIO ALLAHA DOVOM EJJUBA, A.S.?

DRUGA DOVA, na istoj stranici, iste sure, jeste dova poslanika Junusa, a.s., kojii se zatekao u utrobi kita na dnu okeana. Na prvi pogled, izlaza nema, ali on dovi riječima:”…– Pa poslije u tminama zavapi: ‘Nema boga osim Tebe, hvaljen neka Si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!’ – ODAZVASMO SE i TEGOBE ga SPASISMO; eto, tako Mi spašavamo vjernike.” (El-Enbija, 87-88), i Allah prima njegovu dovu, te ga spašava.

KOLIKO SI PUTA DOTAKAO DNO ŽIVOTA, BIO U MRAKU? DA LI SE SE OBRATIO ALLAHU, KAO NJEGOV POSLANIK JUNUS, A.S.?

TREĆA DOVA, jeste dova Zekerijjaha, a.s. Zekerija, a.s., nije dugo godina imao djece, dakle bez potomstva. A onda je u starosti, Allaha zamolio dovom: “Gospodaru moj, ne ostavljaj me sama, a Ti si jedini vječan!” ODAZVASMO i, IZLIJEČIVŠI mu ženu, Jahjaa (sina) mu POKLONISMO!” (Al-Anbija, 89-90). I Allah je primio njegovu dovu, te mu sina podario.

DUGO NEMATE DJECE, PADATE U TUGU I DEPRESIJU ZBOG TOGA! DA LI STE ALLAHA ZAMOLILI NA SEDŽDI ILI PODIGNUTIH RUKU, DOVOM, KOJOM JE DOVIO ZEKERIJJA, A.S.?

Tri dove, od tri poslanika, u tri različita stanja, u istoj suri, na isto stranici. Svaka dova, zapamti, završava Allahovim odgovorom: “ODAZVASMO SE!”

Piše: Saudin Cokoja

Akos.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Hadis o čovjeku koji je naredio da ga zapale njegovi sinovi. „Kada umrem sakupite puno drva i potpalite vatru, kada vatra pojede moje meso…“

Hadis o čovjeku koji je naredio da ga zapale njegovi sinovi jeste hadis koji se …

error: Oo !!