Šefik Kurdić: Kada ne smijemo opraštati?

Šefik Kurdić: Kada trebamo a kada ne smijemo opraštati?!

‘Abdullah b. Mes’ud, r.a., je rekao: Ja kao da sada gledam u Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako kazuje o jednom poslaniku koga je udarao njegov narod.

Kada ne smijemo opraštati?

Dok je brisao krv sa svoga lica, govorio je: “Gospodaru moj, oprosti mom narodu jer on ne zna.”
(Buhari, Muslim i Ibn Madže)

Ovdje je poruka jasna: Kada ljudi ne znaju i nisu svjesni, njima se oprašta i uči dova moleći Allaha da ih uputi na Pravu stazu!

Međutim, imamo li mi pravo opraštati ljudima koji svjesno i konstantno čine iste greške, koje koštaju i Vjeru i Domovinu!?
Pogotovo onima koji svjesno krivo vjeru tumače i svjesno sunnet Poslanika, s.a.v.s., potkopavaju a Domovinu i narod izdaju i prodaju!

Dr. Šefik Kurdić

Obrada: Religis

Pročitajte još:

Najbolji kratki tekst o Koroni je napisao dr. Šefik Kurdić. Obavezno pročitajte!

Tekst se tiče i ponajviše je upućen muslimanskoj omladini, ali i svim drugim osobama koji žele prihvatiti savjet!

Vidiš da možeš!

Kada su ti roditelji, stručnjaci i daije savjetovali da se ostaviš kafana i mejhana u kojima se toči alkohol, kockarnica, sportskih kladionica, disko.barova, nargila-barova, tvrdio si da si ovisan i da ne možeš!

Korona te ubijedi da možeš bez svega, osim Allaha!

Vrati se Allahu, i ne živi u ovisnosti i strahu!

prof. dr. Šefik Kurdić

Dova isključivo za kandidate na izborima. Kandidati, smijete li ovu dovu proučiti?

Preporučujem da svi kandidati na izbornim listama u BiH uče ovih dana iskreno, iz dna duše i srca, sljedeću dovu

„Gospodaru moj! Ti si Taj koji znaš moje namjere, želje i aspiracije, pa Te molim, ako sam iskren, da mi pomogneš da zadobijem funkciju kako bih mogao služiti Tvojim robovima, učiniti im život lakšim u svim životnim situacijama. Molim te, da me ljubav prema mojim ličnim intersima ne sputa da budem pravedan prema svima, bez obzira na vjeru, naciju i pol.

Molim te, Gospodaru, da moj angažman jasno pokaže da su mi iznad svega prioritet ljudi, vjera i domovina! Gospodaru, ne dozvoli mom egu, mom ličnom interesu i mom šejtanu, ako dobijem neki položaj, da me odvede od ovih ideala, koje sam obećao Tvojim robovima na predizbornim skupovima!

Iskreno Te molim da od mene otkloniš nepotizam, da udaljiš od mene mito i korupciju i svaku vrstu nepravde i diskriminacije. Spriječi me i onemogući mi to, jer Ti najbolje možeš da me zaštitiš i od mene samoga!

Molim Te, moj Gospodaru, kao što te molio i Tvoj poslanik, Davud,a s., da mu slomiš nogu, draže mu je nego da uradi ono što nije dobro i što vodi u iznevjeravanje date riječi! Ti si Taj koji imaš sve mogućnosti da me spriječiš u mom iznevjeravanju moga naroda, mojih glasača a Tvojih robova!

Moj Gospodaru, ako nisam iskren u svojim obećanjima Tvojim robovima koje sam davao na predizbornim skupovima, iskreno Te molim da ne budem izabran na funkciju za koju sam kandidiran, jer to će biti Tvoja milost prema meni! Amin! Amin! Amin!“ Zamolio bih naše kandidate na ovogodišnjim izborima da iskreno izgovore: AMIN!

(Preuzeto: dr. Šefik Kurdić)

dr Šefik Kurdić – Ekspert iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti

Danas se prisjećamo i gostovanja uvaženog prof. dr Šefika Kurdića u emisiji Radija BIR, “Živi islam”. Ekspert iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti i autor brojnih djela govorio je o islamskoj tradiciji Bošnjaka i važnosti pravilnog razumijevanja razlika među muslimana.

U pomenutoj emisiji govorio je o nevažnim pitanjima koja opterećuju muslimane u Bosni, poput razlika prilikom obavljanja namaza na kojima neki ustrajavaju.

“Pitanje namaza je davno riješeno. Zna se po svim mezhebima kako se klanja. Mi se vraćamo stalno na isto. Očito da šejtan ne želi napredak muslimana. Dok su Turci raspravljali da li treba staviti kapu ili klanjati gologlav, Amerikanci su šetali po Mjesecu. Svi imaju svoje planove, idu naprijed mi stalno se vraćamo na iste stvari. Imao sam hiljade pitanja o predodžbama namaza i nijedanput, što je mene razočaralo, nijedanput ni od ovih starijih ni mlađih, koji sebe nazivaju hanefije ili selefije, nije pitao: kako ćemo doživjeti namaz, zaplakati u namazu. Samo me pitaju može l’ se prstom micat’ itd.”, kazao je prof. dr Šefik Kurdić.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

“Šejtan ne želi napredak muslimana, drugi imaju plan, idu naprijed, a mi raspravljamo još o namazu”

dr Šefik Kurdić – Ekspert iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti Danas se prisjećamo i …

error: Oo !!