“Šejtan ne želi napredak muslimana, drugi imaju plan, idu naprijed, a mi raspravljamo još o namazu”

dr Šefik Kurdić – Ekspert iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti

Danas se prisjećamo i gostovanja uvaženog prof. dr Šefika Kurdića u emisiji Radija BIR, “Živi islam”. Ekspert iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti i autor brojnih djela govorio je o islamskoj tradiciji Bošnjaka i važnosti pravilnog razumijevanja razlika među muslimana.

U pomenutoj emisiji govorio je o nevažnim pitanjima koja opterećuju muslimane u Bosni, poput razlika prilikom obavljanja namaza na kojima neki ustrajavaju.

“Pitanje namaza je davno riješeno. Zna se po svim mezhebima kako se klanja. Mi se vraćamo stalno na isto. Očito da šejtan ne želi napredak muslimana. Dok su Turci raspravljali da li treba staviti kapu ili klanjati gologlav, Amerikanci su šetali po Mjesecu. Svi imaju svoje planove, idu naprijed mi stalno se vraćamo na iste stvari. Imao sam hiljade pitanja o predodžbama namaza i nijedanput, što je mene razočaralo, nijedanput ni od ovih starijih ni mlađih, koji sebe nazivaju hanefije ili selefije, nije pitao: kako ćemo doživjeti namaz, zaplakati u namazu. Samo me pitaju može l’ se prstom micat’ itd.”, kazao je prof. dr Šefik Kurdić.

O čemu je još govorio uvaženi profesor poslušajte u nastavku…

Novi.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Šefik Kurdić: Kada ne smijemo opraštati?

Šefik Kurdić: Kada trebamo a kada ne smijemo opraštati?! ‘Abdullah b. Mes’ud, r.a., je rekao: …

error: Oo !!