Ogledala u spavaćoj sobi, i šta znači gledanje u ogledalo tokom noći (veze sa džinskim svijetom)

PITANJE:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we barekatuhu

Cula sam nekoliko puta iz prici da ne valja imati po noci ogledalo u sobi i da ne treba u ogledalo gledati. Ja imam dva velika ogledala u svojoj sobi, jedan na ljevoj drugi na desnoj strani, ne mogu preko noci da ih okrenm naopako jer su zakovani za zid i komode a mongoo su teski. Ne znam dali sebi to umisljam, ali bas kad klanjam aksam, jaciju i nocni namaz imam osjecaj kao da me neko iz ogledala posmatra.

Dok klanjam vidim kao sa strane jednu zenu sa crnim hidzabom i nikabom, naravno kad direktno u ogledalo pogledam tu nista nema. Ali jos gore je da me nekad uhvati neki strah, cesto sam ustala na nocni namaz i obuseo me neki strah jer se osjecam posmatrano iz tih ogledala i smeta mi u namazu.

Jel to moguce ili ja to mozda sebi umisljam zbog svih ovih prici sto sam cula do sad?

ODGOVOR:

Alejkumu selam ve rahmetullah ve berekatuhu,

Koliko je meni poznato, nema nikakve smetnje da insan ima ogledalo u svojoj sobi, i nema smetnje da to ogledalo bude okačeno na zid noću. Što se tiće drugog dijela pitanja a to je: Da se ne treba u ogledalo gledati (valjda noću), liječnici Kur’anom imaju podjeljeno mišljenje u vezi toga. Jedan dio njih smatra da ako se osoba dugo gleda u ogledalo, bilo noću ili danju, da je sa njom zaljubljeni džinn, dok drugi vele da na taj način zaljubljeni džinn kroz oči insane gleda putem ogledala u njegovo tijelo i naslađuje se njime.

Međutim, to su samo mišljenja pojednih učača ruqje, dok večina liječnika Kur’anom po pitanju dužeg gledanja u ogledalo kaže sljedeče: ”Da, ponekad se zna desiti da osoba koja je ospjednuta od strane džinna dugo stoji pred ogledalom i u njega zuri, međutim, ovo se ne dešava često i ne mora uvijek značiti ako se ovako nešto desi da je osoba to uradila pod dejstvom džinna ili sihra, jer psihička strana u ovom slučaju ima više simbolike. Posebno se to zna odraziti na psihičko stanje kod žena (djevojaka), jer je poznato da vole dosta vremena provoditi pred ogledalom.

Ovdje možemo postaviti dva pitanja:

1) Da li je džinnu potrebno da preko čovjekovih očiju ili ogledala gleda u njegovo tijelo? Apsolutno nije, jer džinn i bez čovjekovih očiju može da posmatra njegovo tijelo, posebno stidna mjesta, tako da nema potrebe za njegovim očima niti za ogledalom.

2) Zašto neke djevojke koje se vole puno ogledati i provoditi dosta vremena pred ogledalom, često optužuju sebe i svoj izgled, pa nakon nekog vremena zamrzi ogledalo ili ga se jednostavno boji? Odgovor smo već naveli, problem je psihičke prirode, jer stalnim i dugim ogledanjem, osoba na svom licu vidi izraze tuge, utučenosti, žalosti, ljutnje i sl, pa od toga dobije strah od ogledala, boji se pogledati u njega. Pa zbog toga, ne treba da zbog svake sitnice koja nam se dešava u životima, optužujemo džinne.”

Ja mislim, Allah zna najbolje, da si ti sebi to ipak umislila jer vjerovatno o tome puno razmišljaš. Znate, to vam je isto kad pogleda neko horor film pa se treba vratiti kući sam noću, čitav put ta osoba će sigurno mislit da ga prati ta strašni i zli lik iz filma.

Moj savjet tebi:

– Kad kreneš klanjati i spavati prekrij ogledala nekim platnom.

– Puštaj u toj sobi svaki dan poslije ikindije suru El-Bekare.

– Puštaj svaki dan poslije ikindije u toj sobi ezan.

– Nauči na čistu vodu: Fatihu, Ajetul kursiju, zadnja dva ajeta sure El-Bekare, Ihlas, Felek i En-Nas i ove dvije dove: “E’uzu billahi-l-Kerim, ve bi kelimatillahit-tammati elleti la judžavizhunne berrun vela fadžirun, min šerri ma halaka ve bere’e ve zere’e ve min šerri ma jenzilu min-s-semai, ve min šerri ma ja’rudžu fiha, ve min šerri ma zere’e fi-l-erdi ve min šerri ma jahrudžu minha, ve min šerri fitteni el-lejli ve-n-nehari, ve min šerri kule tariqin illa tariqan jatruqu biharin ja Rahman“.

“ Bismillahi emsejna billahi elezi lejse minhu šej’un mumteni’a, ve bii’zetillahi eleti la teramu ve la tedamu. Ve bisultanillahi el-Meni’a nahtedžibu, ve bi esmaihi el-husna kuleha a’izun mine-l-ebalise, ve min šerri šejjatini el-insi ve-l-džinni, ve min šerri kulli mu’linin ve musirin, ve min šeri ma jahrudžu bi-l-ejli ve jekmenu bin-n-ehari, ve jekmenu bi-l-lejli ve jahrudžu bi-n-nehari, ve min šerri ma halaka ve zere’e ve bere’e ve min šerri iblisi ve džunudihi ve min šerri kullie dabetin Ente ahizun bi-n-nasijetiha, in raba ala siratin musteqim, e’uzu bima iste’aze bihi Ibrahime ve Musa ve I’sa ve min šerri ma halaka ve zere’e ve bere’e ve min šerri iblise ve džunidihi“.

Zatim će se sa ovom vodom poprskati čoškovi u unutrašnjosti sobe i pritom će se učiti ajetu-l-kursijja naglas. To raditi najmanje sedam dana.

– Što više učiti Kur’an u toj sobi

– I podrazumijeva se, redovno namaz i učenje jutarnjeg i večernjg zikra, a ako ćeš bit mirnija, onda se riješi toliko velikih ogledala iz sobe. A Allah zna najbolje!

Ebu Bilal

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Svekrva im ušla u spavaću sobu, i učinila jezivu stvar. Zbog svekrve morala potražiti drugi stan

Društvenim mrežama kruži ispovijest žene koja je zbog svekrve morala potražiti drugi stan. Pročitajte i …

error: Oo !!