Turski sud izrekao doživotne kazne pilotima aviona koji su bombardovali Ankaru

Sud u Turskoj je izrekao doživotne kazne za bivše vojne komandante i pilote borbenih aviona koji su bombardovali policijske objekte i zgradu parlamenta tokom neuspjelog puča 2016. godine.

Sud u Ankari je osudio 475 osoba od kojih je 365 zadržano u pritvoru. Nekoliko bivših vojnih zvaničnika i civila dobilo je individualno do 79 doživotnih zatvorskih kazni zbog uloge u neuspjelom puču. Bivši general je osuđen na doživotni zatvor jer je osigurao gorivo pilotima borbenih aviona F-16, a slične kazne su dobile i njegove kolege koje su dale instrukcije pilotima koje zgrade da bombarduju.

Piloti su osuđeni također na doživotne kazne zbog bombardovanja policijskih objekata i zgrade parlamenta, kao i državnu televiziju. Jedan bivši pilot je dobio 16 doživotnih kazni zbog ubistva 15 osoba koje su bile blizu predsjedničke utvrde.
Bivši general je dobio doživotnu kaznu jer je zadržao šefa vojne policije tokom puča.

Turski sudovi su prethodno osudili 121 osobu na doživotni zatvor zbog uloge u neuspjelom puču još u junu ove godine, a 151 osobu prošle godine.

Dio turskih oružanih snaga je 15. jula 2016. godine pokušao preuzeti kontrolu nad ključnim institucijama u Ankari, Istanbulu i drugim lokacijama širom zemlje, ali bez uspjeha. Vlada je optužila Fethullaha Gulena za organizaciju puča, a on je odbacio sve optužbe. U SAD-u živi od 1999. godine.

Gulenov pokret se smatra terorističkom grupom u Turskoj, a sigurnosne snage često vrše racije protiv njegovih pristalica u različitim dijelovima zemlje.

sandzaklive.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

DzumaPolicijaKazna

Za vrijeme džume, policija napisala kazne vozačima zbog nepropisnog parkiranja / Foto

Zakonski ovo je pravilno, no kako na to gledamo ljudski i moralno? Šta vi kažete? …

error: Oo !!