DzumaPolicijaKazna
Dzuma parkiranje

Za vrijeme džume, policija napisala kazne vozačima zbog nepropisnog parkiranja / Foto

Zakonski ovo je pravilno, no kako na to gledamo ljudski i moralno? Šta vi kažete?

Dogodilo se u Vogošći pored Sarajeva….
Portal Crna-Hronika objavio je informaciju o – kako navode – zakonski regularnom, ali moralno upitnom činu.

– Naime, za vrijeme muslimanskog vjerskog odreda ispred Vogošćanske džamije, policijski službenici napisali su kazne vozačima koji su bili u džamiji, te zbog nedostatka parking mjesta parkirali su na trotoar. Zakonski ovo je pravilno, no kako na to gledamo ljudski i moralno? Šta vi kažete? – postavlja se pitanje u tekstu.

Džuma namaz je farz. Ona je farz svakom muslimanu muškarcu. O vrijednostima džume govore , Kur’an, sunnet i idžma. Ko to porekne , kafir je , Allah džellešanuhu kaže:

„O vjernici , kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite!” (El-Džuma.,9-10)
Allahov Poslanik s.a.w.s, je rekao:

“Najbolji dan u kome je ikad izaslo sunce je petak; u njemu je stvoren Adem, a.s.,u njemu je uveden u Dzennet i u njemu je izveden iz Dzenneta i njemu ce nastupiti Smak svijeta”.Muslim)
„Ima jedan trenutak u petku , kad se rob musliman obrati Allahu za nešto, namaz klanjajući, On će mu to sigurno dati”. (Buharija)

Ima mnogo hadisa o vrijednostima (fadiletima ) petka.To je najljepši dan koji je sunce obasjalo.Na taj dan je stvoren Adem, alejhisselam,na taj dan je otišao u Džennet, taj dan je izveden iz Dženneta, a objavljeno je da će Kijametski dan nastupiti na taj dan.

„Dobra djela se udvostručavaju petkom”.(Munavi)

„ Ko izostavi uzastupno tri džume bez opravdanog razloga , bit će upisan u munafike”.(Tirmizi)
Ovom mubarek danu, kao najodabranijem u sedmici, treba odati dužno poštovanje kako je to propisano islamskim propisima.Ovaj dan je sunnet uzeti gusul-abdest, obući najljepšu odjeću, lijepo se urediti i namirisati, i kolik god je moguće , ranije otići na džuma namaz.

Crna-Hronika

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!