Azerbejdžan se približava pobjedi u Nagorno-Karabahu

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE), također se referira na ovo područje kao “okupiranu teritoriju od strane armenskih snaga”

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u subotu kako se Azerbajdžan približava pobjedi protiv Armenije, u svojim naporima da okonča tridesetogodišnju okupaciju u Nagorno-Karabahu
Erdogan je govorio na sedmom redovnom kongresu Stranke pravde i razvoja (AK partije) u gradu Kahramanmaraşu.

Naglasio je da je u telefonskom razgovoru razgovarao sa svojim “bratom”, azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim i da mu je ovaj rekao o pozitivnom razvoju situacije u Nagorno-Karabahu.

“Oni su bili izvan svoje okupirane zemlje već 30 godina, ali sada će se, nadamo se, ponovo ujediniti sa svojom okupiranom teritorijom”, rekao je Erdogan, pozivajući se na trodecenijsku okupaciju Nagorno-Karabaha, kao međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

Nakon izbijanja novih sukoba 27. septembra, Armenija je više puta gađala azerbejdžanske civile i vojne snage, kršeći tako tri humanitarna prekida vatre od 10. oktobra. Azerbejdžan je do danas oslobodio više od 200 sela od armenske okupacije.

Svjetske sile, uključujući Francusku, Rusiju i Sjedinjene Države, pozvale su na održivi prekid vatre. Ankara je, u međuvremenu, podržala pravo Azerbejdžana na samoodbranu i zatražila povlačenje armenskih okupatorskih snaga.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i još dvije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, uz pozive više međunarodnih organizacija, zahtijevaju “trenutno, potpuno i bezuvjetno povlačenje okupatorskih snaga” s azerbejdžanskog teritorija.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE), također se referira na ovo područje kao “okupiranu teritoriju od strane armenskih snaga.”

Oko 20% posto teritorija Azerbejdžana, uključujući Nagorno-Karabah i sedam susjednih regija, našlo se pod ilegalnom armenskom okupacijom gotovo tri zadnje decenije.

Minska grupa, kojom su supredsjedale Francuska, Rusija i SAD, osnovana je 1992. godine kako bi pronašla mirno rješenje sukoba, ali bez uspjeha. Međutim, prekid vatre dogovoren je 1994. godine.

Erdogan je također rekao da se Turska usprotivila raznim vrstama opresije, istovremeno čuvajući i štiteći svoje interese u regiji.

“Turska ne bi bila na meti drugih zemalja da nije slijedila svoje ciljeve i očuvala svoje interese u regiji, uključujući istočni Mediteran,” naglasio je Erdogan.

nova-zora.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Armenski list poziva na upotrebu nuklearne bombe protiv Azerbejdžana

Armenski autor poziva Armeniju da koristi nuklearne bombe protiv azerbejdžanskog stanovništva i pretvori glavni grad …

error: Oo !!