Na ovim mjestima se okupljaju džinni i šejtani, zato ih izbjegavajte:

Mjesta gdje se okupljaju džinni i šejtani:

Prisustvo džina i šejtana je pojačano u ruševinama, napuštenim mjestima, mjestima gdje dominira nečistoća poput nužnika, smetljišta, groblja i sl. Iz tog razloga Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio obavljanje namaza u nužniku ili na groblju.

Kako stoji u merfu’ hadisu od Ebu Seida El Hudrija. „Zemlja je u cijelosti mesdžid, osim grobalja i nužnika.“ (Bilježi ga Ebu Davud, Et Tirmizi, El Hakim.)

Također, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio obavljanje namaza na mjestima gdje se vežu deve. Prenosi se od Bera’, a on od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, prenosi da je rekao. „Ne klanjajte na mjestima gdje se vežu deve, one su od šejtana, a klanjajte u torovima ovaca, one su blagoslov.“ (Et Tirmizi, Ibn Madže)

Tržnice su od mjesta gdje se džini okupljaju, jer tu dolazi do šerijatskih prestupa poput lažnog zaklinjanja da nas Allah sačuva, zakidanja, krivog mjerenja i sl. Iz tog razloga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, savjetovao jednog od svojih ashaba da ne bude prvi koji ulazi u tržnicu niti posljednji koji iz nje izlazi.

Bilježi Muslim u svome «Sahihu» od Selmana, radijallahu anhu, da je rekao: „Ako možeš, ne budi prvi koji ulazi u tržnicu niti posljednji koji iz nje izlazi. Uistinu je to poprište šejtanskih sukoba i na tom mjestu pobada svoju zastavu.“ Ovaj hadis je merfu’.

Od šejtanskih boravišta je i mjesto gdje se sastaju hlad (osoje) i sunce (prisoje). Zato je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da čovjek sjedi između osoja i prisoja. U predaji od Imama Ahmeda, rahimehullah, stoji: «Zabranio je da se sjedi između osoja i prisoja, rekavši: Tu šejtan sjedi. Lanac prenosilaca ovog hadisa je autentičan. El Dihhu je sunce i mjesto koje ono obasja (prisoje).

Izvor: اكام المرجان في احكام الجان – محمد بن عبد الله الشبلي الدمشقيّ الحنفي

Obrada: A. Kusur, za portal Religis

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

DOKAZ DA SE DŽINNI I ŠEJTANI MOGU PRETVARATI U ZMIJE

Resulullah a.s. je zabranio ubijanje zmija koje se nađu u kućama sve dok im se …

error: Oo !!