Pročitajte šta je Vladimir Putin izjavio o islamu

Islam je druga po veličini religija u Rusiji iza pravoslavnog hrišćanstva i očekuje se da će se rusko muslimansko stanovništvo udvostručiti u narednih 15 godina

Pravoslavno hrišćanstvo i islam zasnivaju se na istim osnovnim vrijednostima, rekao je Vladimir Putin u obraćanju na vjerskoj konferenciji u Kirgistanu.

Konferencija, pod nazivom “Pravoslavlje i islam – religije mira”, imala je za cilj da promoviše međuetnički i međureligijski dijalog između Rusije i Kirgistana.

“Islam i pravoslavno hrišćanstvo, baš kao i druge svjetske religije, zasnivaju se na temeljnim humanističkim vrijednostima od trajnog značaja – na milosti i ljubavi prema bližnjima, pravdi i poštovanju ljudskih bića”, rekao je Putin, prenosi “Moskov tajms”.

Govor koji je na konferenciji pročitao ambasador Rusije u Kirgistanu Nikolaj Udovičenko podstiče saradnju između vladinih agencija i vjerskih organizacija radi jačanja „građanskog mira i dogovora“ između dvije zemalja.

Ruski predsjednik je dodao da je “ključno” da se te veze sačuvaju za buduće generacije i da se “(pojača) uloga vjerskih organizacija u zaštiti i unapređenju duhovnih, moralnih i porodičnih vrijednosti”.

Islam je druga po veličini religija u Rusiji iza pravoslavnog hrišćanstva i očekuje se da će se rusko muslimansko stanovništvo udvostručiti u narednih 15 godina. Većina stanovništva Kirgistana su muslimani, piše “b92“.

b92

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Licemjerno lice Kanade: Saudijku koja se odrekla islama dočekali kao heroja, a pokrivenu Jemenku, sa psima

Osamnaestogodišnja Saudijka predstavljena kao heroj jer se javno odrekla islama Kanadska ministrica vanjskih poslova primila …

error: Oo !!