Erdogan bez imalo straha danas izjavio ovo cijelom svijetu

Obratite li pažnju, vidjet ćete da se najveće krize u svijetu dešavaju sve oko Turske…

Erdogan je komentirao aktuelnu situaciju u svijetu i kazao je kako je jasno da se svijet nalazi na prekretnici u kojoj se Turska pokušava udaljiti iz novog globalnog poretka, baš kao što joj je to urađeno stoljeće ili pola stoljeća ranije.

“Obratite li pažnju, vidjet ćete da se najveće krize u svijetu dešavaju sve oko Turske. Spajanjem tačaka kriza koje se pružaju od Sirije, preko Mediterana, do Kavkaza, dobijete sliku pokušaja opsade Turske. Takve igre smo vidjeli i prije. S jedne strane smo branili cjelovitost države i jedinstvo naroda, a s druge pravili korake koji razbijaju pokušaj opsade Turske“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao kako je Turska odlučnim stavom i predanim radom pokazala svijetu da se na nju mora računati u budućim reformama svjetskog sistema.

Komentirajući situacije u regiji, Erdogan je kazao kako neće dozvoliti pojavu bilo kakve sigurnosne prijetnje po Tursku i da u tom kontekstu svako područje može biti poprište vojne operacije ako na njemu postoji neka prijetnja.

“Oni koji su namjeravali biti prijetnja Turskoj u Siriji, trebaju shvatiti da su osuđeni na neuspjeh“, kazao je Erdogan.

On je komentirao i situaciju na istoku Mediterana i istakao kako Turska pod praznim prijetnjama i šupljim ucjenama nije posustala u borbi za legitimna prava u toj regiji, a kako su oni na drugoj strani prinuđeni da poslušaju poziv Turske na dijalog.

Erdogan je i danas ponovio da Turska u svakom smislu podržava Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv armenske okupacije Nagorno Karabaha.

“Ova borba će trajati sve dok Karabah ne bude oslobođen od okupacije“, poručio je Erdogan.

Armenske snage su u nedjelju započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

novihorizonti

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Erdogan: Upozoravamo Grčku da se opameti!

Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi …

error: Oo !!