KUPOVINA NA RATE TELEFONA U BH TELECOMU (da li je dozvoljena)?

Pogledajte svi Član 6. Ugovora, koji imate MOJA TV kod kuće!

PITANJE: Esselamu alejkum Interesuje me je li halal kupovina telefona na rate u BH Telecomu na osnovu zaključenog ugovora za Moju tv? Ne razumijem se dovoljno da bih mogla zaključiti uključuje li kamatu. Slala sam Vam ranije pitanje da li je halal kupovina mobitela na rate preko bhmobile-a i rekli ste da uslikam ugovor, pa sa zakašnjenjem evo ugovora. Allah Vam dao svako dobro. Amin.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Da bih mogao odgovoriti moram vidjeti ugovor i uslove koje sadrži. Nloguće je da nema ništa sporno, a moguće je i obrnuto. Ugovori se često mijenjaju, a firma naravno ne vode računa da to bude usklađeno sa principima islama.

Shodno ugovoru kojeg si poslala, odgovor je sljedeći:

Sporan je šesti član u kojem ima zatezne kamate, jer se u slučaju da ugovorni odnos prestane prije isteka roka vraćanje preostalih rata uvećava za ugovoreni popust koji su dali na samom početku. Ovakav način kupovine šerijatski nije dozvoljen, jer uvećanje za ugovoreni popust predstavlja zabranjenu kamatu.

Prema tome, kupovina telefona na ovakav način nije dozvoljena, jer kupac pristaje u slučaju da ugovorni odnos prestane prije isteka roka da plati uz preostale rate i ugovoreni popust, a to u islamu predstavlja kamatu koja je zabranjena po idžmau učenjaka.

Ve billahi tevfik.

Zijad Ljakić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Ovo su dva grijeha koji izazivaju Allahovu srdžbu i kaznu:

Shodno vjerodostojnom hadisu gdje se kaze ako se ova dva grijeha pojave u jednom kraju, …

error: Oo !!