Ovo su dva grijeha koji izazivaju Allahovu srdžbu i kaznu:

Shodno vjerodostojnom hadisu gdje se kaze ako se ova dva grijeha pojave u jednom kraju, onda očekujte kaznu

Prenosi se od Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da je rekao: “Kada se zinaluk i kamata rasprostrane u nekom mjestu zaslužili su Allahovu kaznu.” (Et-Taberani, El-Kebir i Hakim, hadis je vjerodostojan.)

Ibn Hiban u svom Sahihu prenosi hadis s dobrim lancem prenosilaca u kojem se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “U jednom narodu neće se proširiti blud i kamata, a da taj narod sam sebi nije ohalalio kaznu Allaha Moćnog.”

KAMATA

Džabir, radijallahu anhu, je rekao: “Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je prokleo onog ko uzima kamatu, onog ko daje kamatu, onog ko zapisuje kamatu i onu dvojicu koja to svjedoče i rekao je: ‘Oni su jednaki’.” (Muslim)

Biti proklet znači biti udaljen od milosti Allaha Uzvišenog, a ima li većeg nesretnika od onog kome se Allah ne smiluje?!

Hakim, a i drugi, bilježe od Ibn Mesuda, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kamata ima sedamdeset tri ogranka od kojih je najbezazleniji kao da čovjek bludniči sa svojom majkom; najgora kamata je oštetiti muslimana u njegovom imetku i njegovoj časti.”

BLUD
U hadisu koji je zabilježio Bejheki navodi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Klonite se bluda, jer on donosi šest posljedica: tri na ovome svijetu, a tri na ahiretu.

Na ovom svijetu blud uklanja ljepote (svjetla vjere) i nura sa lica bludnika, donosi siromaštvo i smanjuje životni vijek. A posljedice bluda na ahiretu su: Allahova srdžba, težak obračun i vječna džehennemska vatra.”

Ebu Bekr b. Ebu Dun’ja prenosi od Hejsema b. Malika et-Taija da je Allahov Poslanik, sallallahu aljhi ve sellem, rekao: “Nakon širka, kao najvećeg grijeha, nema većeg grijeha kod Allaha nego da čovjek stavi spermu u maternicu žene koja mu nije dozvoljena.”

n-um

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Shodno hadisu, ovo su dva grijeha koji izazivaju Allahovu srdžbu i kaznu:

Shodno vjerodostojnom hadisu gdje se kaze ako se ova dva grijeha pojave u jednom kraju, …

error: Oo !!