Evo zašto se muslimanke trebaju specijalizirati u oblasti ginekologije. Je li grijeh ići kod ginekologa muškarca?

Da li musliman, muškarac, može biti ginekolog a ujedno i pravi mu’min? Da li ima kakav hadis u vezi toga?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Da li musliman, muškarac, može biti ginekolog a ujedno i pravi mu’min? Da li je to veliki grijeh? Da li ima kakav hadis u vezi toga da je Poslanik s.a.w.s. u nuždi radio takvo nešto, da je rekao da to muškarac može raditi ili je rekao da je to isključivo ženski dio posla? Da li da mušku djecu odgajamo da je to normalno pa ako budu htjeli da imaju takvo zanimanje da se složimo s tim? Da li da se složimo s tim da nam žene idu muškim liječnicima uz izgovor da su liječnice grube kada ovdje u Beču ima “milion” ženskih ginekologa?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Normalno je i prirodno da žene pregledaju i liječe ženski ljekari, a muškarce muški ljekari. To bi trebalo biti pravilo. Izuzetno, ukoliko nema adekvatno osposobljenih žena ginekologa, pregled može izvršiti i muškarac ginekolog. To treba biti samo u stanju prijeke potrebe. No, znamo da je u praksi to veoma teško postići, posebno u nemuslimanskim sredinama, budući da se zdravstvene ustanove uglavnom ne ravnaju prema islamskim propisima, te shodno tome katkada smo prinuđeni da malo fleksibilnije gledamo na tu problematiku.

Naravno, tamo gdje je moguće primijeniti islamske propise, treba ih primijeniti, a u situaciji kada to nismo, neka nam Uzvišeni oprosti. Prema jednom fikhskom pravilu, “kada situacija postane teška i tjeskobna, proširi se krug rješenja, a kada se normalizira, i propisi prate tu situaciju”. U svakom slučaju, preporučujemo da se što veći broj žena specijalizira u oblasti ginekologije kako bi žene na što lakši i primjereniji način ostvarile svoje pravo na zdravstvenu zaštitu.

Muftija prof. dr. Enes Ljevaković, Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

AMINA BEHLULOVIĆ: ŽENA – VATROGASAC

Ovo se zove RIJETKOST ili jednostavno nemogućnost ostati neprimjećena Poziv vatrogasca je po nekom nepisanom …

error: Oo !!