Danski ministar izazvao bijes zbog izjava o muslimankama: One trebaju imati pravo na seksualne odnose…

Danski ministar izazvao je bijes među manjinskom muslimanskom zajednicom navodeći da bi imami i lideri te zajednice trebali javno podržati “pravo” žena na seksualne odnose prije braka.

Mattias Tesfaye, ministar vanjskih poslova i integracija, nakon što se sastao sa nekim liderima muslimana, napisao je na Facebooku prošlog mjeseca: “Pitao sam ih veoma direktno da li bi rekli glasno i jasno u javnosti da muslimanke naravno imaju pravo na seksualne odnose prije braka kao sve druge žene.”

U članku za danske novine Dagbladet Information koje su objavljene u oktobru Tesfaye je napisao: “Čujem da neke muslimanke strahuju da neće krvariti u bračnoj noći. Boje se da će ih pretući jer porodice očekuju od njih da budu djevice u prvoj bračnoj noći.”

“To je tvoj život i tvoj izbor. Ne dozvoli sebi da tobom vladaju imami ili zastarjele norme.”

Hediye Temiz iz grada Albertslund, koja je sa 22 godine najmlađa gradska vijećnica u Danskoj, kaže da je pristup Tesfayea pogrešan.

“On želi da riješi probleme muslimanki, ali mislim da je način na koji želi to da uradi pogrešan”, tvrdi Temiz, dodajući da se ona pridružila politici jer je bila frustrirana načinom na koji su političari u Danskoj govorili o muslimanima.

Izvor: Al Jazeera

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Sramotno i jadno: Naturalizirana Dankinja porijeklom iz Bosne brani Dansku od izbjeglica iz Sirije

Dankinja porijeklom iz Bosne se zalaže za zatvaranje granica pred sirijskim izbjeglicama… Među onima koji …

error: Oo !!