Uzmite abdest, otvorite Kur’an, pronađite 329. stranicu, na toj stranici, nalazi se predivna stvar: lijek, nada, izlaz iz problema…

Na jednom mjestu (na jednoj stranici), nalaze se tri kratke i jednostavne, ali veoma jake dove. Ove tri dove, izgovorili su (proučili) Božiji poslanici. Tri različite dove, tri različita poslanika i tri različita stanja. A ono što je glavna pouka ove tri dove, jeste, da se završavaju Božijim odgovorom njima:”ODAZVASMO SE (primismo dovu)!”

PRVA DOVA, jeste dova poslanika, Ejuba, a.s. Božiji poslanik, Ejub, a.s., koji je bio teški bolesnik godinama, kojeg su svi napustili , koji je bio izgubio imetak, bogastvo i porodicu. Zbog teške bolesti, ostao je bio sam, van grada, napušten i bolestan. Zamolio je Allaha dovom:”Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji. ODAZVASMO SE i NEVOLJU koja ga je morila OTKLONISMO i vratismo mu, milošću Našom, porodicu njegovu…!” (Al-Anbija, 83-84) I Allah prima njegovu dovu, nakon čega je ozdravio, a Allah mu vratio njegovo bogastvo.

Koliko si puta u bolesti, u iskušenjima sa porodicom, imetkom, poslom, zamolio Allaha dovom Ejjuba, a.s.?

DRUGA DOVA, na istoj stranici, iste sure, jeste dova poslanika Junusa, a.s., kojii se zatekao u utrobi kita na dnu okeana. Na prvi pogled, izlaza nema, ali on dovi riječima:”…– Pa poslije u tminama zavapi: ‘Nema boga osim Tebe, hvaljen neka Si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!’ – ODAZVASMO SE i TEGOBE ga SPASISMO; eto, tako Mi spašavamo vjernike.” (El-Enbija, 87-88), i Allah prima njegovu dovu, te ga spašava.

Koliko si puta dotakao dno života, bio u mraku? Da li se se obratio Allahu, kao Njegov Poslanik Junus, a.s.?

TREĆA DOVA, jeste dova Zekerijjaha, a.s. Zekerija, a.s., nije dugo godina imao djece, dakle bez potomstva. A onda je u starosti, Allaha zamolio dovom:”Gospodaru moj, ne ostavljaj me sama, a Ti si jedini vječan!” ODAZVASMO i, IZLIJEČIVŠI mu ženu, Jahjaa (sina) mu POKLONISMO!” (Al-Anbija, 89-90). I Allah je primio njegovu dovu, te mu sina podario.

Dugo nemate djece, padate u tugu i depresiju zbog toga! Da li ste Allaha zamolili na sedždi ili podignutih ruku, dovom, kojom je dovio Zekerijja, a.s.?

Tri dove, od tri poslanika, u tri različita stanja, u istoj suri, na isto stranici. Svaka dova, zapamti, završava Allahovim odgovorom:”ODAZVASMO SE!

Preuzeto sa fb.: Saudin Cokoja

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Tajne sure “Ja-Sin”. Šta krije ova sura?

Šta predstavlja sura Jasin u Kur’anu? Ja-Sin. Tako Mi Kur’ana mudrog, ti si, uistinu, poslanik, …

error: Oo !!