Kuca NaKredit
KucaNaKredit

Preispitajte, da li živite u kući koja je kupljena na kredit! Bit ćete odgovorni na Sudnjem danu!

Život u kući koja je kupljena na kredit sa kamatom

O važnosti brige o kući u kojoj živimo, te da li je ona kupljena na kredit, i o odgovornosti spram tog pitanja, govori i sljedeći odgovor uvaženog profesora:

PITANJE: Selam alejkum! Želim da pitam da li je haram da živim u kući koja je kupljena na kredit? Mi živimo zajedno sa muževim roditeljima i njegov otac na taj način kupuje nekretnine, i kada svom svekru kažem da je to zabranjeno, on odgovori da nije jer živimo u takvoj državi.

Mužu sam predlagala da iznajmimo stan i da plaćamo mjesečno i da neću da živim u stanu kupljenom na kredit, ali muž kaže da neće da ostavi roditelje.

ODGOVOR: Ve alejkumu selam. Kupovina kuće na kredit sa kamatom je u islamu zabranjena. Onaj koji je kupio kuću je odgovoran za taj postupak, a rad sa kamatom se ne može pravdati zbog toga što čovjek živi na nekom posebnom mjestu.

Ukoliko ste u stanju da živite u kući koja je stečena na dozvoljen (halal) način pa čak bila i pod kirijom bolje je živjeti u njoj nego u kući koja je stečena na zabranjen (haram) način.

Pa, ako Vas muž neće poslušati u vezi prelaska u drugi stan na njemu je odgovornost na Sudnjem danu jer je on vođa porodice.

A Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio Nermin Avdić, prof.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Da li je dozvoljeno saditi cvijeće na mezaru? Kako je Vjerovjesnik postupio na jednoj dženazi sa grančicama palme:

Pitanje: Da li je pokuđeno ili haram ženi da zasadi cvijeće na mezar svog muža? …

error: Oo !!