ERDOGAN: “JA SAM ODRASTAO UZ KUR’AN, I JA ŽIVIM KUR’AN”

Prije osamnaest godina aktuelni turski predsjednik Redžep Tajip ErdoGan izrecitirao je stihove iz jedne turske pjesme, nakon čega je bio osuđen. Osamnaest godina nakon tog događaja, na istom mjestu predsjednik ErdoGan izrecitirao je iste stihove.

Ovo se dogodilo u gradu Siirt na jugoistoku turske tokom predsjednikovog obraćanja na promovisanju nekih razvojnih projekata. Ti stihovi glase: “Džamije su naše kasarne, kubat naši štitovi, munare su naša koplja a klanjači naši vojnici. Ovo je sveta vojska koja čuva našu vjeru. Allahu ekber, Allahu ekber.”

Predsjednik je još istakao da je ovaj trg bio presudan u njegovom političkom djelovanju: “Pročitao sam pjesmu za koju je saglasnost dalo ministarstvo obrazovanja, ali sam uprkos tome ipak uhapšen. Sjećate li se ti stihova? Hajmo ih još jednom recitirati da vidimo kakve su slobode u novoj Turskoj” – kazao je ErdoGan, najavljujući njihovo citiranje.

Ove stihove, od poznatog turskog pjesnika Zije Gokalpa, ErdoGan je citirao još 1997. godine nakon čega je osuđen.

ErdoGan se, također, osvrnuo i na kritike predsjednika CHP, najveće opozicione partije da “zloupotrebljava Kur’an” te je kazao: “Gospodine Kilicdaroglu, ja sam odrastao uz Kur’an i ja živim Kur’an.”

Islambosna.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Erdogan: Upozoravamo Grčku da se opameti!

Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi …

error: Oo !!