Erdogan: Niti jedan virus nije jači od našeg jedinstva i bratstva

Svijet prolazi kroz razdoblje nakon kojeg više ništa neće biti kao prije. U to novo doba ulazimo veoma spremni zahvaljujući naporima koje smo uložili u proteklih 17 godina služenja državi i narodu, poručio je turski predsjednik Erdogan

Istanbul
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako u jeku pandemije COVID-19 ta zemlja prednjači u odnosu na većinu drugih država kada je riječ o zdravstvenoj infrastrukturi, osoblju, lijekovima, medicinskoj opremi i kapacitetima za intenzivnu njegu pacijenata, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u poruci na Twitteru naveo kako će Turska sa kapacitetima koje posjeduje uspješno prevazići teški izazov u borbi protiv širenja koronavirusa i biti dobar primjer u svijetu.

Uz poruku je objavljen i grafički prikaz “Turska zdravstvena infrastruktura će biti još jača“.

“Niti jedan virus nije jači od našeg jedinstva, zajedništva i bratstva. Niti jedna bolest ne može stati na put našeg boljeg sutra. Niti jedna prijetnja nas ne može odvratiti od naših ciljeva“, poručio je Erdogan.

Turskim bolnicama i domovima zdravlja dostavljeno je 24 miliona hirurških maski, tri miliona maski N-95, milion zaštitnih kombinezona, više od 181.000 zaštitnih naočala, a najavljena je i intenzivnija proizvodnja svih vrsta zaštitne opreme koja je potrebna u jeku pandemije.

“Svijet prolazi kroz razdoblje nakon kojeg više ništa neće biti kao prije. U to novo doba ulazimo veoma spremni zahvaljujući naporima koje smo uložili u proteklih 17 godina služenja državi i narodu i ojačali naše ljudske, infrastrukturne i proizvodne kapacitete. Zajedno ćemo dovršiti izgradnju velike i jake Turske“, poručio je Erdogan.

U grafikonu kojeg je Edogan podijelio se navodi kako Turska ima 166.000 ljekara, 262.000 medicinskih sestara, 1,1 milion zdravstvenog radnika, 1.518 bolnica, 1.147 odjela za intenzivnu njegu, 240.000 bolničkih kreveta, 100.000 jednokrevetnih bolničkih soba i 40.000 kreveta za pacijente za intenzivnu njegu.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 963.000 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 50 hiljada oboljelih, a izliječeno je 203.000 zaraženih osoba.

U Turskoj je koronavirusom zaraženo 15.679 ljudi, a umrlo je 277 oboljelih.

Saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Azerbejdžanska vojska oslobodila još 21 selo od Armenaca. Vojnici u mesdžidu, ispred mihraba zatekli svinje / Video

Azerbejdžanska vojska oslobodila je još 21 selo i jedno naselje od armenskih snaga, objavio je …

error: Oo !!