TURCI SU UZ NAS: Evo ko je Erdogana zadužio da čuva Bosnu

Erdogan: “Činimo sve i činit ćemo da amanet ispunimo i da zajedno sa našom tamošnjom braćom razvijamo Bosnu“

Erdogan je za Aliju Izetbegovića kazao da je to bio borac za slobodu i pravo i da je u polovici srca nosio BiH, a u drugoj polovici cijeli islamski svijet od Maroka do Indonezije i od Turske do Alžira. Dodao je da mu je čast da u narodnom kompleksu primi prijatelje koji se s velikim poštovanjem sjećaju Alije kao kralja mudrih.

“Alija Izetbegović nije bio samo političar ili mislilac ili pak čovjek za akciju. Rahmetli Alija je bio sve to zajedno. Bio je i mnogo više od toga. U ratu je bio hrabri borac, u porodici nježan muž i otac, prijateljima je bio veliki oslonac, bio je mudri lider koji je svoj narod odveo u nezavisnost“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da se Alije, između ostalog, sjeća po porukama da u borbi pobjeđuju oni koji su spremni na smrt i da ne treba trčati za osvetom, ali da treba tražiti pravdu i ne zaboravljati ono što se dogodilo.

“Alije se sjećamo po njegovoj glasnoj poruci da robovi biti nećemo. Sjećamo ga se po poruci da se Bošnjaci trebaju osjećati slobodnim u svojoj zemlji, da se samo Allaha boje, budu ponosni, radni i da govore samo istinu. Tog velikana se sjećamo i po poruci koju je napisao neposredno prije smrti i u kojoj je poručio čovjeku da stoji uspravno jer se stojeći pod zvijezdama ne treba glava poginjati. Poručio nam je da stojimo uspravno i ponosno jer će na kraju sve i ovaj svijet iskusiti smrt“, kazao je Erdogan.

Erdogan se tom prilikom prisjetio i posljednjeg susreta sa Izetbegovićem koji su imali neposredno prije njegove smrti.

“Neposredno prije Alijine smrti, vraćao sam se iz Beča i saznao da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo i odmah sam pilotu rekao da sleti u Sarajevo. Sjećam se, kad sam došao, u bolnici je bio i moj brat Bakir. Alija me primio za ruku i rekao mi da čuvam njegovu Bosnu. Bilo je tu i važnih političkih i strateških oporuka, ali nije ni mjesto ni prilika da ih govorim. Činimo sve i činit ćemo da Alijin amanet ispunimo i da zajedno sa našom tamošnjom braćom razvijamo Bosnu“, poručio je Erdogan.

Podsjetivši kako je Alija Izetbegović s ponosom isticao da je evropski musliman, Erdogan je kazao da Izetbegović nikada nije podlegao pritiscima i emocijama, već da je uvijek ulagao maksimalne napore za izgradnju mira, stabilnosti i budućnosti BiH. Dodao je da se tako ponašao i na čelu svog naroda u ratu i za pregovaračkim stolom u Daytonu.

“Kada je sporazum iz Daytona u pitanju, sjećam se da je rekao da je morao to prihvatiti i sada je Bosna iz tri dijela. Ja kao političar znam kakve sve probleme to donosi. Nadam se da će sporazum iz Daytona biti stavljen na stol i da će što prije biti prevaziđeni problemi koji tamo postoje“, kazao je Erdogan.

Oštro kritikujući lidere Zapada zbog pasivnog odnosa prema zločinima u svijetu, Erdogan je kazao da se žrtve i mjesto zločina mijenjaju, ali da sa pozornice te zločine nijemo posmatraju uvijek isti imperijalisti.

“Evropa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji. Mrtva tijela nevine djece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost, u posljednjih sedam godina evropske vrijednosti srušili su njihovi nositelji, uništivši ih jednu po jednu”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske također je kazao je da Turska nije ovisna o Evropi, već da je Evropa ta kojoj je Turska prijeka potreba.

“Od evropskih lidera očekujemo da po strani ostave napade na Tursku i da se dozovu razumu. Huškanje ksenofobije nikome dobro ne donosi. Nigdje neće stići ono koji preko antiislamizma žele doći do vlasti. Bez Turske Evropa će stići u samoću, beznadežnost i unutrašnje sukobe. Htjeli oni to vidjeti ili ne, Turska i njeno punopravno članstvo u Evropskoj uniji je recept rješenja rastućih i kroničnih problema Evrope“, poručio je Erdogan.

On je na kraju poručio da Turska nije, niti će ikada biti bilo čija igračka, već da je to narod koji je, baš kao i narodi Bosne, svoju historiju pisao krvlju i slobodu branio sahranjujući mlade sinove, šehide.

preporod.info

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Erdogan: Upozoravamo Grčku da se opameti!

Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi …

error: Oo !!