Arapi Vučiću daju milijardu dolara: Pogledajte šta im kao protuuslugu mora raditi

Ujedinjeni Arapski Emirati dali Vučiću „milijardicu“ dolara

Ekonomisti prognoziraju da će, uprkos Vučićevom optimizmu, na kraju godine budžet Srbije ipak biti u deficitu od nekoliko stotina miliona eura, te da se sličan trend može očekivati i u narednoj godini…

Iako se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svakoj prilici hvali kako Srbija (uz obavezno “prvi put u istoriji”) ima suficit u državnom budžetu, čini se da stvarno stanje u budžetu i nije idilično kako tvrdi premijer.

Potvrđuje to i novi kredit kojim se Vlada Srbije zadužila kod Fonda za razvoj Abu Dabija za milijardu dolara.

Kamata za zajam je 2,25 posto godišnje, a period dospijeća zajma je deset godina. Zajam će biti povučen u pet rata u vrijednosti oko 200 miliona dolara.

Ukratko, zbog jedne milijarde koju će dobiti, u narednim godinama morat će ukupno uz pozajmicu dati još preko 200 miliona dolara…

Vučić je još prije tri godine najavio da će se kod Ujedinjenih Arapskih Emirata zadužiti za tri milijarde dolara, uglavnom kao podršku budžetu. Do sada je za tu svrhu uzeta “samo” jedna milijarda.

Nova milijarda dolara zajma, također će biti iskorištena kao podrška budžetu. Ekonomisti prognoziraju da će, uprkos Vučićevom optimizmu, na kraju godine budžet Srbije ipak biti u deficitu od nekoliko stotina miliona eura, te da se sličan trend može očekivati i u narednoj godini.

Slobodna Bosna

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

„La Ilahe Illallah: Teško Arapima od zla koje im nadolazi!

U pričama o Allahovim poslanicima se nalaze brojne pouke za one koji se poukama znaju …

error: Oo !!