VIDEO / Sveštenik SPC-e ne krije mržnju prema crnogorskom i muslimanskom: Jelenu Marković u emisiji zvao “Merima”

Liberalna partija Crne Gore saopćila je da je članica Predsjedništva te partije Jelena Marković na TV Prva “bila žrtva neviđenog linča, agresije i mržnje kleronacionalističkih krugova”.

Oni su saopćili da su sveštenik SPC-a Jovan Plamenac i urednik časopisa Svetigora Radosav Vojinović “pokušavali da ponize jednu ženu golom etninacionalističkom i vjerskom mržnjom i šovinizmom koji zaslužuju da budu sankcionisani”.

– Marković je vodila argumentovanu i pristojnu diskusiju o Njegoševom mauzoleju na Lovćenu, u kojoj je sveštenik SPC-a Jovan Plamenac, poznat kao novinar Pobjede iz ratnohuškačkog vremena jurišanja na Dubrovnik, Jelenu Marković nazivao raznoraznim imenima “Jasmina, Merima itd.”

vjerujući da će tako poniziti sagovornicu nazivajući je bošnjačkim imenima, što je očigledno posebno svojstveno jednom duhovniku koji zastupa vjersku zajednicu u emisiji. Isto tako, urednik glasila SPC-a “Svetigora”,

izvjesni Vojinović, našao je za shodno da se Jeleni Marković obrati sa “gospođo Merima” i poruči “pozdravite svog partijskog šefa Omera” misleći pritom na Andriju Popovića predsjednika Liberalne partije Crne Gore – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Vojinović “očigledno pokušavao da ponizi Marković, ali i lidera LP Popovića nazivajući ih muslimanskim imenima, što je zaprepašćujuće i što plaši svakog građanina Crne Gore”.

– Šokantni izlivi mržnje prema svemu crnogorskom, ali i otvorena mržnja prema muslimanima, nacionalnim, vjerskim i drugim manjinama, moraju biti hitno sankcionisani od nadležnih organa.

Ovakva mržnja u javnom eteru, živom programu jedne televizije sa nacionalnom frekvencijom, nije viđena u Crnoj Gori decenijama. Pozivamo prije svega TV Prva

da osudi ovakvo ponašanje u sopstvenom studiju, zatim i SPC-a da se izvini i ogradi od ovakvih izjava ako to nijesu njeni zvanični stavovi, a zatim i nadležno tužilaštvo da procijeni postojanje elemenata krivičnog djela u ovom govoru mržnje i odgovorne privede pravdi – zaključuje se u saopćenju Liberalne partije.

Oglasila se i Jelena Marković te poručila:

– Nazivajući me Merimom, a partijskog lidera Andriju Popovića Omerom i sugerišući da smo muslimani nas niste unizili, a kako ste jasno je imali takvu namjeru pokazali ste muslimanskom narodu šta ustvari mislite o njima. Ljude ne dijelimo po imenima, vjeri i etničkoj pripadnosti!

sandzakbosna

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!