Ovako trošite na svoje roditelje i nafaka će vam doći odakle ne očekujete

Jedan šejh prenosi: Hidžretske 1425. godine sam bio na hadžu i držao sam predavanje sam temu ‘Život me naučio’. Rekao sam im: “Želim da se svako od vas prisjeti događaja ili nečega što je utjecalo na vaš život i čime ste zapanjeni.

Jedan od hadžija iz Jordana je ispričao: “Prošle godine radio sam u jednoj kompaniji i morao sam podnijeti ostavku. Dali su mi 3.200 dinara (∼7.190 KM). Uzeo sam novac, i to je bilo sve što sam tada imao. Nisam imao nikakve druge ušteđevine, a to je bio jako loš iznos za nekoga u tom položaju”.

“Vratio sam se kući, a ubrzo je bila i sezona hadža 1424. h.g.. Rekao sam roditeljima da sam dobio nadoknadu s posla, a oni su mi kazali da bi željeli da ih oboje pošaljem da obave hadž. Pa sam im rekao da ću uplatiti, a tako mi Allaha, to je bilo sve što sam imao. Otišao sam do putničke agencije koja šalje hadžije iz Jordana te sam uplatio novac.

Kasnije sam se halalilo s svojim roditeljima koji su otišli na hadž. Dvije sedmice kasnije, nakon što su se vratili i nakon što sam se ponovo zaposlio, nazvao me direktor s mog prethodnog radnog mjesta i kazao mi da još uvijek imam neisplaćenog novca, ali moram doći i preuzeti ga”.

Imajte na umu, da nije imao ništa, da je sve potrošio što je imao na hadž svojih roditelja.

On zatim nastavlja: “Otišao sam na staro radno mjesto očekujući mali iznos. Susreo sam se s direktorom i on mi je predao ček na iznos od 3.200 dinara”. Subhanallah! Potrošio je 3.200 dinara na svoje roditelje, a isti iznos je dobio samo nekoliko sedmica kasnije. Da, trošite na svoje roditelje i opskrba će vam doći sa mjesta koja nikada niste ni očekivali.

“To je savjet za onoga koji u Allaha i u onaj svijet vjeruje – a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.” (et-Talak, 2-3.)

Nije li poslušnost roditeljima dio bogobojaznosti? Zar trošenje novca na njih među najboljim dobrim djelima u očima Allaha? Ovaj čovjek je potrošio 3.200 dinara na svoje roditelje i Allah ih mu je ubrzo nadoknadio! Kako onda danas imamo djecu koja su škrta prema svojim roditeljima?

Autor: Šejh Junus Katrada
Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!