U braku su živjeli veoma teško, a žena mu odlučila otići kod imućnog čovjeka i predstavit se kao njegova sestra

Muž jedne žene je živio veoma teško te ona ode jednom imućnom čovjeku i pokuca na njegovu kapiju, i u tom izađe jedan njegov sluga. Šta hoćeš? – reče joj.
Želim sresti tvoga gospodara – reče ona.
A ko si ti? – ponovo će on.
Kaži mu da sam ja njegova sestra – reče ona.

Sluga je znao da njegov gospodar nema sestre, te uđe i reče svome gospodaru: neka žena tvrdi da je tvoja sestra.
Uvedi je – reče mu. On je uvede a ovaj je dočeka vedra i nasmijana lica, te je upita: po čemu si ti, Allah ti se smilovao, meni sestra?
Ja sam ti sestra po Ademu – reče ona.

Tada ovaj bogataš reče u sebi; Ova žena nema nikoga, tako mi Allaha ja ću biti prvi koji održava rodbinski vezu s njom.
Ona reče: Brate moj, možda ljudima poput tebe nije poznato da je siromaštvo gorkog okusa, zbog njega ja sam pred kapijom razvoda od moga muža.. pa imal išta kod vas za Dan susreta (Sudnji dan), jer ono što je kod vas prolazno je a ono što je kod Allaha vječno ostaje.

(فقالت ياأخي ربما يخفى على مثلك أن الفقر مُرُّ المذاق ومن أجله وقفت مع زوجي على باب الطلاق فهل عندكم شيئاً ليوم التلاق فما عندكم ينفذ وما عند الله باق) .
On joj reče: ponovi te riječi! A ona će opet:
Brate moj, možda ljudima poput tebe nije poznato da je siromaštvo gorkog okusa, zbog njega ja sam pred kapijom razvoda od moga muža.. pa imal išta kod vas za Dan susreta (Sudnji dan), jer ono što je kod vas prolazno je a ono što je kod Allaha vječno ostaje.

On joj reče: ponovi te riječi! I ona ih ponovi i treći put. Kad joj je četvrti put rekao da ponovi te iste riječi, ona reče: Ne mislim da si me razumio a ponavljanje je poniženje za mene, a ja nisam navikla da sebe ponizim pred bilo kim osim pred Allahom.
On reče: Tako mi Allaha, nije me zadivilo ništa drugo do ljepota ovog tvog govora. I da si ga ponovila hiljadu puta ja bih ti za svaki put dao po hiljadu drahmi (srebrenjaka).

Potom je rekao svojim slugama: Dajte joj deset muških i deset ženskih kamila, ovaca koliko god hoće i imetka (novca) više nego što ona traži.. kako bismo uradili bilo šta za Dan susreta, jer ono što je kod nas prolazno je a ono što je kod Allaha vječno ostaje.
*****
📎Ovo je poruka svakom imućnom čovjeku.
Danas je stanje mnogih porodica teško, za njihovo stanje ne zna niko osim Allaha, održavatelja nebesa!
Koliko je samo žena koje su slične ovoj ženi i koliko je samo djece bez odjeće i gladno?!
Zar mislite da vaš imetak neće nestati?

Udjeljujte sadaku, raspitajte se o vašim komšijama, pitajte vaše drugove o onima koji su potrebni… Allah će vam to nadomjestiti velikim dobrom.
Kada bi svi bogataši postupali kao ovaj s ovom ženom danas ne bismo imali gladnih.

🌹O Allahu naš! Otkloni brige muslimana, opskrbi ih halal opskrbom koja je čista i berićetli, daruj im prostranstvo s Tvojim zadovoljstvom i učinih ih prisne jedne drugima… o Gospodaru svih svjetova!

Izvor: عجائب قدرة الله

Halil Makic

Obrada: religis

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!