Nadbiskup Vukšić (nasljednik Vinka Puljića) u Vatikanu: Bosna i Hercegovina postala treća većinska muslimanska zemlja u Evropi

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić govorio je o međureligijskoj situaciji u Bosni i Hercegovini na 14. plenarnom zasjedanju Dikasterija za međureligijski dijalog koje se održava od 6. do 8. juna 2022. u Rimu.

Nadbiskup Vukšić je obavijestio prisutne na spomenutom zasjedanju da je Bosna i Hercegovina postala većinski muslimanska zemlja.

“Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, prisutnost katolika pala je na samo oko 15% stanovništva, a muslimana je, s druge strane, porasla na nešto više od 50%. Time je Bosna i Hercegovina, nakon Albanije i Kosova, postala treća država u Evropi s apsolutnom muslimanskom većinom. To je činjenica od ne male važnosti“, rekao je nadbiskup Vukšić.

On je još istakao da je broj Hrvata katolika spao tek na 350.000, što sugerira kako ih je nestalo više od 50 posto. Katolici, od kojih su najveći broj Hrvati čine tek oko 15 posto stanovništva BiH.

Drugi razlozi za pad broj Hrvata su posljedice rata, slab povratak izbjeglica, nepravedni ustroj zemlje i manipulacija u izbornom procesu, smatra nadbiskup.

“Mnogi su frustrirani nepravednom unutarnjom podjelom države na dva entiteta, čija je administrativna struktura u oba slučaja na štetu Hrvata, neriješenim nacionalnim pitanjem i činjenicom da je izborna volja pojedinaca i naroda obezvrijeđena izbornim zakonom”, rekao je Vukšić.

Nadbiskup smatra da BiH može biti uspješna zemlja ako se reorganizira po uzoru na Švicarsku i Belgiju na temelju narodnih, jezičnih, teritorijalnih, vjerskih, ekonomskih i povijesnih kriterija.

saff.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!