Luka Modrić skinuo dres i probudio interes javnosti: Uradio islamski propis

“Što je to na Modrićevim leđima?”, vjerojatno su se upitali ne dovoljno upućeni pojedinci kada je hrvatski maestro skinuo dres nakon posljednjeg sučevog zvižduka kako bi se zamijenio sa suigračem iz Reala Karimom Benzemom.

Ne, to nije nikakva kožna bolest ili slično. Štoviše, poboljšava zdravlje. Naime, radi se o posljedicama hidžama (cupping) terapije.

Hidžama je u arapskoj tradicionalnoj medicini naziv za cupping, metodu kojom se pomoću vakuuma vadi krv iz malih posjekotina na koži u terapeutske svrhe.

Drugim riječima, putem ovog nehirurškog postupka, iz tijela se izvlače toksična ili ‘loša’ krv kroz “hidžamske tačke” na tijelu. To se postiže tako što se na površini kože naprave vrlo fine ogrebotine, čime se omogućava da mala količina krvi prođe kroz kožu.

Zatim se na tim mjestima postavljaju čaše i ostavljaju do 20 minute, ovisno o cilju i prirodi tretmana.
Twitter / Real Madrid je prvak Španije, a snimka oca i sina Modrić je hit

Nakon što se toksična krv ukloni iz organizma, poboljšava se protok krvi i energije što rezultira ozdravljenjem. Metoda se koristi u svrhu bržeg oporavka, ublaživanja bolova i opuštanja mišića.

Iako njene blagodati nisu naučno potvrđene, koristi je sve više sportista. Taj je oblik alternativne medicine od sportskih zvijezda prvi javno koristio legendarni američki plivač Michael Phelps.

Podsjetimo, Modrić je protiv Francuske igrao 150. utakmicu u dresu hrvatske reprezentacije,

piše 24sata.hr.

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!