Kako Hrvatski DORH pokušava prebaciti krivicu na Armiju RBiH za raketiranje kolone srpskih izbjeglica iz Hrvatske

Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica Hrvatske, jučer je odgovarala na novinarsko pitanje o optužnici Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota koje se tereti za raketiranje kolone srpskih izbjeglica kada su stradali srpski civili među kojima je bilo i djece.

Riječ je o događaju koji se tokom 7. i 8. augusta 1995. godine odvijao na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna kod Novog Grada u Hrvatskoj.

Hrvatska državna odvjetnica je otkrila da Hrvatska pokušava krivicu za spomenuti događaj prebaciti na Armiju R BiH. Ona je rekla da DORH provodi određene istrage. “Ali ne zbog toga”, kazala je ona, misleći na raketiranje izbjegličke kolone i odgovornosti hrvatskih pilota, “već stoga što ima naznaka da je Armija BiH ušla na područje Hrvatske. Više vam neću reći”, kazala je ona novinarima.

Kako je napisao zagrebački “Jutarnji list”, pozivajući se na svoje izvore iz pravosuđa, “u odnosu na prelazak Armije BiH na teritorij Hrvatske doznali smo tek da Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku provodi istrage, ali nema nikakvih konkretnijih dokaza o ratnom zločinu.

Navodno je riječ o tome da je Armija BiH djelovala prema koloni izbjeglih Srba koji su zbog toga prešli na hrvatski teritorij”.

Poznati hrvatski advokat Anto Nobilo je komentirajući navodnu istragu DORH-a nad jedinicama Armije BiH za zločine počinjene na području Hrvatske o kojoj je govorila Zlata Hrvoj Šipek, rekao da nema nikakvih saznanja, te da prvi put čuje za to. “Ja mislim da je riječ o bacanju dimne zavjese kako bi se prikrila odgovornost i nerad hrvatskog pravosuđa”.

On je podsjetio da je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, kazao da su hrvatski avioni sudjelovali u raketiranju izbjegličke kolone, dodajući da je “gospodin Granić bio prilično dobro informiran o svim događajima iz tog perioda”.

Hvala ko podijeli!

haberhana

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!