I u Bundestagu zastupnici traže ukidanje “legitimnog predstavljanja”. Vladajuće stranke Njemačke upozorile da Dodik i Čović žele uništiti BiH

Zastupnici u njemačkom Bundestagu danas nisu raspravaljali o zahtjevu vladajućih stranaka da vlada pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini s obzirom na, kako kažu, rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji. Bundestag je uputio ovaj prijedlog na dodatnu raspravu.

Zastupnici navode da je Dejtonski mirovni sporazum od 14. decembra 1995. godine pomogao da se okonča skoro četiri godine brutalnog rata u Bosni i Hercegovini te navodi podatke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da je najmanje 105.000 ljudi ubijeno, a dodatnih 2,2 miliona raseljeno u ovom ratu. Navodi se da su počinjeni brojni zločini protiv čovječnosti i ratni zločini najtežeg oblika.

– Tužni vrhunac zločina bio je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, prvi genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Rat u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici predstavljaju izuzetno opasne posljedice nacionalističke i etnonacionalističke politike. Jedne politike koja konstruiše navodne grupne pripadnosti, koja dijeli ljude i okreće ih jedne protiv drugih i koja ne zazire od pomjeranja granica, protjerivanja i ubistava. Na kraju, ali ne manje bitno, “rat u Bosni” i genocid u Srebrenici dokaz su neuspjeha međunarodne zajednice da se odlučno suprotstavi ovoj politici – naveli su u rezoluciji.

Posebno su istakli političke aktivnosti “etničkih nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH”, navodeći da one “imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva”.

– Ova politika je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi. To je neprihvatljivo i zahtjeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice – stoji u prijedlogu.

Također su ocijenili da političari u BiH “ne promovišu političko i društveno suočavanje sa ratnim zločinima u cilju pomirenja i izgradnje povjerenja među stanovništvom, što bi ujedno trebalo pomoći da se žrtvama i njihovoj rodbini pruži pravda”, te da su negiranje genocida u Srebrenici, koje čine, prije svega političari iz Republike Srpske, ali i veličanje zakonito osuđenih ratnih zločinaca “suprotni kompromisu i pomirenju”.

– Posebno zabrinjava činjenica da školski historijski udžbenici, u kojima su ratni zločinci prikazani kao heroji, namjerno indoktriniraju mlade ljude i na taj način sprečavaju pomirenje – navodi se.

Zastupnici su se osvrnuli na odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz decembra 2021. godine, kada je izglasana podrška za povlačenje entiteta iz vojske na državnom nivou i iz pravosudnog i poreskog sistema bh. vlade. Također, navode da predstavnici Republike Srpske bojkotuju državne institucije od jula 2021. godine.

– U Banjoj Luci su u više navrata održane neustavne, paravojne parade u prisustvu visokih predstavnika Srbije i Rusije. Ponavljajući i trenutno sve oštriji zahtjevi za secesijom od strane entiteta bosanskih Srba povećavaju unutrašnje tenzije. Secesionistička retorika Vlade Republike Srpske i stalni napadi na državne institucije i dalje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. Dalje podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i evropskog pravnog poretka, posebno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu 2016. godine, nosi značajne rizike vanjske i sigurnosne politike za EU – upozorili su.

Naveli su da se u BiH još moraju uspostaviti ustav i biračka prava koja ne diskriminiraju prema principu tri etničke grupe te da je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno stavio do znanja u svojim presudama da mora biti zagarantovano pravo kandidiranja za sve građane.

– Etno-nacionalna podjela mora biti prevaziđena i jednakost svih građana mora biti zagarantovana. Važno je spriječiti da se jednostavnom izmjenom izbornog zakona bez promjene Ustava samo prikrije postojanje etničke podjele ili da se ono čak pojača ili utemelji. Predstojeći izbori najesen ove godine zahtijevaju najveću međunarodnu pažnju i podršku. Opstrukcija, bojkot ili manipulacija izbora od strane ovih političkih snaga imalo bi ozbiljne posljedice – upozorili su.

Neophodne promjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine moraju imati za cilj prevazilaženje etničkih podjela u zemlji, a relevantne presude Evropskog suda za ljudska prava (posebno u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pudarić, Šlaku i Pilav) moraju se provesti u potpunosti i suštinski, navode predlagači, te dodaju da Bundestag “sa velikom zabrinutošću posmatra kako se povećava negativan utjecaj susjednih država na potencijalnu reformu izbornog zakona”.

Naveli su da takozvani “princip legitimnog predstavljanja mora biti odbačen” i da bi Bundestag trebao da jasno da do znanja da “to koči ravnopravno učešće svih građana u političkom procesu i nije u skladu sa vrijednostima i standardima EU”, da bi “dodatno produbilo podjele u Bosni i Hercegovini”, te da bi “otežalo implementaciju relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava”.

– Stvaranje čak i trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ugrozilo bi teritorijalni integritet zemlje i masovno bi se suprotstavilo cilju pluralističkog građanskog društva – podcrtali su.

– Na osnovu historijske i evropske odgovornosti za mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, mi ćemo djelovati dosljedno. O budućnosti svoje zemlje odlučuju lokalni političari. Međutim, ne možemo i nećemo dozvoliti ponovnu eskalaciju nasilja u regionu. Također, odlučno odbacujemo svaki oblik etnonacionalizma i sugestiju pomjeranja granica po principu lokalnih većina. Integritet Bosne i Hercegovine se ne dovodi u pitanje. Bundestag izričito pozdravlja zakon koji kriminalizira negiranje genocida u Srebrenici, ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca – stoji dalje u prijedlogu rezolucije

Poslaničke grupe u njemačkom parlamentu SPD, Bündnis 90/Die Grünen i FDP pozvali su Vladu Njemačke da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini s obzirom na rastuće tenzije i secesionističko djelovanje u zemlji.

Naveli su da su reforme u BiH decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju te da se sada pojedini politički lideri “ sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje, da bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne. Posebno, političke akcije političara poput člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom stanovnika različitih naroda. To je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi i to je neprihvatljivo te zahtijeva odlučan i čvrst otpor Evropske unije, njenih članica i međunarodne zajednice”, navedeno je.

Saff.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!