Kujević: Hitno zaustaviti igru sa našim svetinjama i obnoviti Hadži Danuš-hanuminu džamiju iz XVII vijeka

Povodom sve češćih primjera skrnavljenja vakufskih dobara i nekorektnog i neodgovornog postupanja prema istima, izražavamo nezadovoljstvo i tražimo od centralnih i lokalnih vlasti da suštinski promijene odnos prema islamu i muslimanima kao i prema njihovoj ostavštini koja je u kontinuitetu predmet osporavanja, devastiranja i prisvajanja od strane zvaničnih vlasti.

Takav odnos se mora hitno promijeniti i fokus sa formalnih i perifernih treba prebaciti na rješavanje suštinskih problema koji se u 21. vijeku, u građanskoj Crnoj Gori stavljaju pod tepih, saopćio je muftija sandžački, hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

“Naime, svjedoci smo da se ni jedan posao u Crnoj Gori a posebno u Sandzačkoj regiji ne može započeti a da iz zemlje ne izbije po neki znak koji ukazuje da se radi i gradi na tuđem. To nažalost ne sprječava zvaničnike lokalnih vlasti da ustraju u naumu da svoj epitet “graditelja” zadrže po svaku cijenu, pa i po cijenu toga da temelje svojih zvaničnih neimarskih “vizija” nerijetko postavljaju nad grobovima naših časnih predaka. Ne valja tako, to koliko uznemirava naša osjećanja, toliko nije dobro ni za “vizionare” našeg doba.

Polako se stiče utisak da neke institucije u ovoj državi nemaju nikakvu obavezu prema bošnjačko-muslimanskoj ostavštini, pa nerijetko vakufsku imovinu devastira ko i gdje stigne. Tako smo imali događaje gdje je u Podgorici, Pljevljima, Beranama i ostalim gradovima vršena nehumana devastacija vakufa, a poseban ubrzan proces prikrivanja, devastacije i agresivnog skrnavljenja se u kontinuitetu odvijao i odvija u Bijelom Polju, te se s pravom postavlja pitanje šta se to dešava Bijelom Polju, gradu koji je pokazao kako se voli Crna Gora i gradu kojem se pokazalo kako se vraća ta ljubav. Ne ostavljaju se ni rahmetlije na miru a kamoli osjećanja naših bjelopoljaca koji masovno napuštaju ovaj grad.

Ovih dana je aktuelna tema pronalazak posvjetne ploče Hadži Danuš-hanumine džamije iz XVII vijeka, porušene od strane komunističkih vlasti, nakon oštećenja bombardovanjem savezničih snaga tokom II svjetskog rata, za koju se pomislilo da smo je potpuno izbrisali iz sjećanja i da smo odustali od nje. Danas se dešava novi proces ponovne ‘valorizacije’ devastirane vakufske imovine ili narodnim govorom rečeno, mrcvarenja. To se dešava Bijelom Polju – mrcvarenje.

To se mora zaustaviti i mora se staviti tačka na takav odnos prema islamskim vrijednostima i bošnjačkom narodu u ovom gradu. Dakle, ne smije se dozvoliti da se na temeljima Hadži Danuš-hanumine džamije gradi bilo šta, a kamoli kičaste fontane kojima se želi umjesto jasnih ezana, koji su se na toj lokaciju čuli trista godina, postići šum kojim bi se zavaravale uši bjelopoljcima koji takav odnos nisu zaslužili svih ovih godina.

U Bijelom Polju pronađena ploča sa natpisom vakufa Hadži Danuš-hanume
Ovim putem upućujemo protest i tražimo da se hitno obustave sve radnje kojima se pokušava potrijeti trag džamije te tražimo formiranje nezavisnog tima kompetetntnih stručnjaka iz oblasti arheologije, arhitekture i historije koji bi izašli na teren i locirali džamiju te pristupili procesu zaštite i povratka ostataka ovog objekta Islamskoj zajednici, koja je u obavezi da štiti, restaurira i istinski valorizira svaki pedalj vakufske imovine a posebno imovine od izuzetnog, vjerskog i kulturnog značaja, kakav je bio objekat Hadži Danuš-hanumine džamije iz XVII vijeka”, navodi Kujević.

sandzacke.rs

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!