Turska zvanično podnosi zahtjev za promjenu imena države, EVO KAKO ĆE SE SAD ZVATI…

Turska službeno zahtijeva od Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija promjenu imena zemlje u Türkiye, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

Ankara će u utorak poslati službeno pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da izmjena postane službena nakon ove sedmice, rekao je Çavuşoğlu novinskoj agenciji Anadolu.

UN je “spreman” za promjenu, a Ankara potiče promjenu u Türkiye od anglizirane verzije Turkey u većem dijelu svoje međunarodne prepiske, uključujući i u prijenosu vanjskopolitičkih vijesti, dodao je.

Potez o rebrendiranju uslijedio je nakon dekreta koji je u decembru donio predsjednik Recep Tayyip Erdogan da se na engleskom, francuskom i njemačkom, među ostalim jezicima, prijeđe na naziv Türkiye, uključujući i prilikom označavanja izvoznih proizvoda.

Naziv Türkiye “predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način”, piše u Erdoganovom dekretu.

Točan razlog za promjenu naziva zemlje i vrijeme u kojem se to odvija nije jasan.

Državna televizija TRT navela je u članku u decembru “nelaskave” konotacije naziva Turkey u engleskom jeziku, navodeći da se ili odnosi na “veliku pticu koja potječe iz Sjeverne Amerike” ili “kad nešto jako pođe po zlu”.

sandzakdanas

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Rusija u šoku: Ako Erdogan ovo napravi Turska će biti svjetska vojna sila

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu izrazio je nadu da će Turska napraviti vlastiti …

error: Oo !!