Milanović: Rat u BiH je zaustavila Hrvatska vojska i to protiv svoje volje

PREKID rata u Bosni i Hercegovini omogućila je Hrvatska vojska 1995. kad je došla do Banje Luke na izričit zahtjev SAD-a, protiv svoje volje, rekao je danas na Brijunima predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Hrvatska vojska je ta koja je omogućila prekid rata u BiH 1995. godine, ne NATO-ovi bombarderi, ne britanski i francuski lovci koji su bombardirali Karadžićeve i Mladićeve položaje oko Sarajeva”, rekao je Milanović na Brijunima gdje je bio domaćin slovenskom i austrijskom predsjedniku.

“Nećemo šutjeti o tome”

“Tjednima je to neuspješno trajalo dok Hrvatska vojska nije došla do Banje Luke, na izričit američki zahtjev, protiv svoje volje. I vratila se nakon pet dana”, naglasio je predsjednik.

“Prošlo je 27 godina, nećemo šutjeti o tome, to su notorne činjenice”, rekao je.

“Ključnu razliku u BiH čini SAD”

U tom kontekstu Milanović je rekao da mu sada “smeta kad se tuđi nemiri, strahovi i sigurnosni razlozi trenutno uzimaju u obzir”, dok se oni hrvatski ignoriraju, referirajući se na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini zbog kojih je pozivao na blokadu švedskog i finskog članstva u NATO savezu.

Hrvatski predsjednik rekao je da u BiH “ključnu razliku čini SAD”, jer su mogućnosti Europe tu ograničene, no da se u “jednadžbu uključuje Turska” koja je Washingtonu iznimno bitna kao druga najveća vojna sila u NATO savezu i susjeda Rusije.

“Sve što se događa treba gledati i kroz tu sliku”, rekao je.

(INDEX.HR/HINA)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Otkriven nevjerovatan detalj hrvatskog ministra: Milanović želio poslati vojsku u Bosnu i Hercegovinu

U posljednjem u nizu obračuna između predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i Vlade Andreja Plenkovića, isplivao …

error: Oo !!