Talibani sprovode kur’anski imperativ i donijeli Odredbu o pokrivanju žena. Kaznu snosi muški skrbnik ako neko od žena krši ovu odredbu

Talibanske vlasti donijele su odredbu da žene u Afganistanu moraju nositi maramu koja pokriva lice. Ako to žena odbije i ako muški članovi porodice ignoriraju službena upozorenja glede njenog ponašanja, njen muški skrbnik mogao bi završiti tri dana u zatvoru.

Talibani su tokom svoje prve vladavine 1990-ih također nametnuli svim ženama da nose burke. No, to nisu do sada zahtijevali otkako su preuzeli vlast prošle godine. Mnoge žene u Afganistanu već nose burku, ali neke, pogotovo u gradovima, samo nose maramu preko glave, odnosno onu koja pokriva kosu, piše BBC.

Kaznu snosi muški skrbnik
Novu uredbu donijelo je talibansko Ministarstvo za prevenciju poroka i promicanje vrlina. Mada su talibani rekli da se radi o “smjernici”, odredili su niz korektivnih procedura za one koje se ne pridržavaju uredbe.

Prvo bi službeni predstavnici talibanske vlasti posjetili dom žene koja ne nosi burku i razgovarali s mužem, bratom ili ocem. Zatim bi muškog skrbnika pozvali na razgovor u ministarstvo. U slučaju da žena i dalje ne nosi burku, muški skrbnik bi završio na sudu i mogao dobiti tri dana zatvora.

Kuran, sveta knjiga islama, određuje svim muslimanima, muškarcima i ženama, da se čestito odijevaju. Za muškarce to znači da je pokriveno područje od pupka do koljena, a za ženu, kada je u prisustvu muškaraca s kojim nije u rodu ili u braku, cijeli dio tijela osim lica, ruku i stopala

Međutim, ne slažu se svi islamski vjernici oko tumačenja odredbe o čestitom oblačenju žena – stoga i postoje različiti nazivi za marame, odnosno odjeću koja pokriva žensko tijelo.

Razlike: Hidžab, nikab i burka
Hidžab je odjevni predmet kojim se pokriva kosa, ali ne i lice. Obično se radi o marami ili velu koji pokriva kosu i vrat.

Nikab je tkanina kojom se pokriva lice, ali se ostavlja slobodon prostor za oči. Nosi se s pripadajućom maramom ili abajom, dugačkim ogrtačem, a ponekad i sa zasebnim prozirnim velom za oči. Burka pak pokriva cijelo lice i tijelo, uz mrežasti dio na licu kako bi žene mogle kroz njega gledati.

Afganistan je postao jedina zemlja na svijetu koja javno ograničava obrazovanje prema spolu.

Grad.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!