ZAHIRAGIĆ: SAMRA, NAIDA I SVE ŽENE SA HIDŽABOM MOJE SU SESTRE! KO NJIH NAPADNE – ZBOG TOGA, NAPAO JE I MENE!

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić reagovao je na sinoćnji intervju Stjepana Kljujića. Bivši član Predsjedništva RBiH u intervjuu za Face televiziju rekao je, između ostalog – “Ja kada vidim onu ministricu Hotu, zabrađenu. Pa šta ona misli, da djeca misle kad je vide. Ne to se pojačava.”

Objavu Zahiragića prenosimo u cjelosti.

“Kada su napadali Samru Ćosović, prvu zastupnicu u Skupštini KS sa hidžabom, radi hidžaba, mnogi su šutjeli, valjda jer je iz SDA… I danas šute.
Mi, naravno, nismo i nećemo!

Sada je došla na red Naida Hota Muminović ministrica obrazovanja u KS (NIP), prva ministrica sa hidžabom, mi opet, naravno, nećemo šutjeti na vjersku diskriminaciju i napade po tom osnovu!

Ministrica radi ili ne radi dobro svoj posao, to može i mora biti predmet javne debate.
Ministricin hidžab, koji nije vjersko obilježje, niti vjerski hir, nego vjerska obaveza, ne smije biti predmetom javnog osporavanja u jednom demokratskom i sekularnom društvu.
U teoriji, Samrin i Naidin hidžab, nisu i ne mogu biti amnestija za njihov dobar ili loš rad, ali ne smije ni biti osnov za diskriminaciju!

Da je gospodin Stjepan Kljujić, naprimjer, kazao kako nije uredu da se u novoosnovani Institut prime radnici iz prosvjete po subjektivnom izboru ministrice, bez konkursa i jasnih kriterija, a koji će imati iznadprosječno visoke plate – to bi bila opravdana kritika!

Međutim, kazati kako je ona “zabrađena” i pitati se kako se osjećaju “inovjerna” djeca, moram biti iskren, bazdi na islamofobiju i šovinizam, što me iznenadilo od čovjeka koji, kako se voli pohvaliti, nikada nije bio komunista baš radi rigidnosti tog sistema!

Iako živimo skupa, stoljećima, očito da se još uvijek ne poznajemo dobro.
Gospodine Kljujiću, ako ni nakon toliko godina života pored i sa muslimanima, niste savladali temeljne pojmove, obaveze i njihova značenja, onda ste loše to shvatili ili niste bili iskreni.
Pozvao bih Vas da se izvinite, ali to opet ne bi bilo iskreno, zato Vas pozivam na kafu da iskreno porazgovoramo o tome, možda promijenite mišljenje.

Smatram Vas pametnim čovjekom, zaslužnim bosanskohercegovačkim patriotom, pa me tim prije pogodila Vaša netolerancija!
Gospođo Naida, iako se ne slažem sa nekim Vašim odlukama i sa radom Vlade u kojoj učestvujete, kada su ova i druge ljudske teme u pitanju, imate u meni punu podršku, puno razumijevanje i punu zaštitu!

I Samra i Naida i sve žene koje su odlučile podnijeti tešku žrtvu na današnjem vremenu i nositi hidžab, radi uzvišenih ciljeva, moje su sestre, a ko njih napadne – zbog toga, napao je i mene!” – naglasio je Zahiragić.

svjetlo-dunjaluka

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!