Ako bi se ukrajinska kriza prenijela i na BiH, većina ljudi je u zabludi oko ovoga, i ne znaju kako bi ustvari izgledao novi rat u Bosni

Novi rat u BiH ne bi se vodio na način kako je to bilo između 1992.-95. godine.

Zašto? Etnička karta BiH je drugačija, manji BH entitet je etnički gotovo “čist”, te bi u ovoj situaciji nastojao ostvariti odcjepljenje mirno i “bez rata”

Da bi govorili o potencijalno novom ratu u BiH, moramo prvo analizirati ciljeve i interese manjeg BH entiteta, i koliko su ovi ciljevi ostvarivi. Prva i najvažnija meta vojske-policije rs-a bila bi Brčko tj. distrikt Brčko koji bi nastojali spojiti sa rs-om pod svaku cijenu.

Distrikt Brčko dijeli Republiku Srpsku na dva dijela

To je logično, jer bez Brčkog Republika Srpska bi ostala podijeljenja na dva dijela. Druga meta bile bi određene tačke koje nose potencijalnu mogućnost presjecanja Republike Srpske. Ove vitalne tačke vjerovatno bi bile osigurane snažnim policijskim snagama MUP-a rs-a.

Treća meta bila bi granica između rs i federacije, tj. svi važniji putni pravci, posebno mostovi, tuneli i koji spajaju ova dva entiteta. Ukoliko manji BH entitet uspije osigurati ove navedene tačke, što se može postići u 48 sati svega, prva faza pokušaja secesije je završena.

Manji BH entitet ne želi uzeti druga dva naroda protiv sebe, zbog toga je devedestih godina Beograd sa Zagrebom odlučio pokrenuti pitanje herceg-Bosne u federaciji, tj. spriječeno je da dođe do bilo kakvog ozbiljnog “saveza” i saradnje između naroda na teritoriji današnje federacije, što je bilo “prirodno”.

Ako uz to dodamo još migrantsku krizu koju Srbija, manji BH entitet i Hrvatska sihronizovano koriste za destabilizaciju federacije, onda obim prijetnje postaje jasniji.

Zašto Hrvatska i Srbija na zajedničkoj međudržavnoj granici nemaju problema sa migrantima? Odgovor je jednostavan, iz Srbije bivaju planski usmjereni u BiH, kasnije u federaciju.

Primarni cilj je zauzimanje Brčkog i osiguravanje granica manjeg BH entiteta, dok je drugi cilj izazivanje unutrašnjih sukoba u federaciji

MUP i vojska Srbije odavno se pripremaju za jedan ovakav scenarij i gotovo svake godine održavaju zajedničke vježbe specijalnih snaga na Drini.

Slična situacija je i sa Hrvatskom koja je oduvijek tražila priliku za zauzimanje Bosanske Krajine, a posebno Hercegovine. Napominjem i da je i hrvatska vojska posljednjih godina blizu granice sa BiH održavala vojne vježbe.

Današnji predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović nikada nije ni skrivao ove hrvatske teritorijalne aspiracije prema BiH.

Milanović, je prije nekoliko godina javno Bosnu i Hercegovinu nazvao ‘velikim s….m‘ te rekao da zapravo i nije država, te najavio kako u slučaju da Republika Srpska provede referendum o nezavisnosti, Hrvatska ne bi ostavila Hrvate da sami žive s Bošnjacima.

Upravo Hrvatska decenijama širi propagandu protiv BiH, i priču o 10.000 potencijalnih “terorista” koji tu žive. Ovo je samo još jedna u nizu priprema za ulazak hrvatske vojske u ove navedene dijelove BiH, kako to Milanović najavljuje.

Hrvatska vojska ukoliko bi ulazila u BiH, bilo bi to pod izgovorom “Zaštite hrvatskog naroda od muslimanskih terorista“, računajući kako se niko u svijetu neće buniti protiv toga, predstavljajući to kao borbu protiv terorizma.

Naprimjer, Sjedinjene Države su još šezdesetih godina krenule sa propagandom protiv Arapa, koje su označili kao “teroriste” i “silovatelje”, “nasilnike nad ženama”, tako da su zapadnu i svoju javnost doveli do ravnodušnosti, kada su u pitanju milioni ubijenih i raseljenih na Bliskom istoku.

PRINCIP HRVATSKE JE ISTI, RADI SE O PRIPREMI TERENA U MEĐUNARODNOJ JAVNOSTI ZA NOVO “UBIJANJE U BIH”
Ako su ciljevi manjeg BH entiteta zauzimanje Brčkog i granice sa federacijom, ciljevi hrvatsko-ustaške vojske biće etnički čist Mostar (kao što je to danas Banja Luka), zapadna Hercegovina, potencijalno i Bosanska Krajina ali i srednja Bosna.

Jedna stvar koja je većini vjerovatno promakla bio je poziv hrvatske vojske hrvatima iz inozemstva, uključujući i BiH da se odazovu na vojnu obuku u hrvatskim oružanim snagama.

Razmislite, protiv koga se to hrvatska vojska priprema i naoružava, zašto poziva Hrvate iz inozemstva, mahom iz BiH na vojnu obuku? Ostavljam vama na zaključak.

Geopolitiči faktor: Situacija u Evropi i SAD-u ide u prilog planovima Hrvatske i Srbije

Dolaskom desničarskih stranaka na vlast širom Evrope ide u prilog planovima Hrvatske i Srbije, radi se o islamofobičnim strankama koje su se javno izjasnile protiv postojanja muslimana u Evropi.

Evropske ekstremne desničarske stranke polako uvode jedan novi termin u pogledu države, a to je “Pravo na nacionalne države”, što se apsolutno podudara sa idejom “Svi Srbi unutar jedne države”, dok se istovremeno ukida granica između Kosova i Albanije i stvara Velika Albanija.

Tu je i ruski faktor koji nikako ne smijemo izostaviti, pogotovo nakon upada ruskih paravojnih-plaćenićkih formacija tj. Wagnera u Libiju, od čega se Rusija zvanično ograđuje, iako ruski borbeni avioni i piloti dejstvuju širom Libije. Iako su ovi ruski plaćenici počinili teške ratne zločine u libijskom gradu Tarhuni, iako su okupirali naftna polja, međunarodna javnost, SAD, EU, NATO šute!

Sutra “šutnju” možete očekivati i u slučaju ovakvog scenarija u BiH.

Pišem ovaj tekst sa ciljem da vas navedem da razmišljanje o potencijalno opasnoj situaciji koja bi nas mogla zadesiti u narednim godinama.

Moramo se osloniti samo na sebe i na svoje mogućnosti odbrane, moramo pronaći način kako ojačati, i pripremiti se za buduće unutrašnje i vanjske krize koje bi nas mogle pogoditi.

Autor: F.T

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Mitropolit poručio Dodiku: “RS će nestati, Bosna će biti cjelovita, a od Srbije će ostati samo beogradski pašaluk”

“Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje” Mitropolit …

error: Oo !!