Ako bih ikome zavidio, onda bih zavidio Sandžaklijama!!!

Zavidio bih Sandžaklijama!

Uspjeh IZ u Srbiji (Sandžaku) evidentna je stvar, koju može negirati samo zavidnik ili neko ko ne želi da to vidi. Za spomenuti uspjeh postoje mnogi faktori. Ja bih da se kratko osvrnem samo na jedan. Odnos IZ u Srbiji prema diplomantima islamskih fakulteta, kako iz arapskog svijetu tako i diplomantima njihovih institucija.

IZ u Srbiji svim diplomantima islamskih fakulteta dala je priliku, uključila ih u rad IZ, a oni mladi, puni entuzijazma, u kratkom periodu su napravili na terenu velike rezultate.

Kada sam prošle godine bio u posjeti džematima Priboja, Brodareva, Sjenice, primjetio sam doista mnogo lijepih stvari, a ono što me je posebno fasciniralo je činjenica kako su mladi ljudi postavljeni na veoma bitne i odgovorne funkcije. U srcima tih mladih funkcionera vidio sam ogromnu želju za radom. Vidio sam da žive uz narod i sa narodom. Trude se da okupljaju ljude, poduče ih vjeri, organiziraju nove aktivnosti. Da ne govorim o tome što sam posebno bio iznenađen njihovom širokogrudnosti, tolerantnosti, spremnosti da se razgovara o temama u kojima se mogu zauzeti i različiti stavovi.

Tada sam shvatio da one njihove džamije prepune klanjača su upravo plod pametnog poteza IZ u Srbiji, koja je iskoristila potencijal mladih ljudi, ukazala im povjerenje postavljajući ih na odgovorne funkcije.

Evidentno je da među samim diplomantima ima različitih pogleda i stavova, ali je svima njima zajedničko da su našli mjesto u okrilju IZ i trude se da djeluju u izuzetno širokim i tolerantnim granicama koje je postavio Mešiha, a koje važe za sve.
S pravom mogu da kažem, kada bi nekome u životu zavidio, u pozitivnom smislu, onda bi zavidio svojim prijateljima iz studentskih dana, koji su porijeklom iz Sandžaka, koji su zajedno sa nama učili, studirali, trudili se da postignemo što više znanja, sve u želji da se vratimo našem narodu i da na njih prenesemo ono što smo naučili.

Nadam se da će i naša IZ, poučena pozitivnim iskustvom Mešihata IZ u Sandžaku, pružiti priliku za djelovanje diplomantima islamskih fakulteta, kako onima iz naših institucija tako i onima koji su studirali izvan granica Bosne, onima koji budu spremni za džematski rad.

Elvedin Pezić

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!