Kako znamo, šta šejtanu kod nas, najviše smeta?

Na vama je, da se vratite i još jači budete!

Uzmi i analiziraj svoje dnevne i sedmične ibadete, posebno nafile, kao što su: obavljanje sunneta, učenje Kur’ana, jutarnji i večernji zikr, spominjanje Allaha, namaz na vrijeme, noćni i sl.,pa gdje vidiš lijenost, nemarnost, nedogovornost, odgađanje, neupotpunjenost, znaj da tvoji ibadeti itekako smetaju šejtanu a navedeni simptomi ukazuju, na koji način te on odvraća od onoga, što mu teško pada.

Primjer: imao si naviku pred spavanje učiti Kur’an, recimo dvije stranice, a onda, odjednom, nakon nekih 4-5 dana, počinje da se javlja navodno umor, pospanost, odgađanje za sutra, moram rano ustati i sl.Ili, recimo primjer drugi: obavljao si namaz na vrijeme, odjednom, nakon izvjesnog vremena, počinju da se javljaju odgađanja namaza, zbog nekih stvari, koje se mogu i kasnije uraditi.

Popustite i onda vam to postane navika.

Hajde, mogu stići, ima vremena, samo dok se vratim iz prodavnice, samo dok još ovo pogledam na interentu, samo dok još ovo pročitam iz knjige i sl.

Kada god osjetite ovakve i slične simptome, znajte, da takva vrsta ibadeta, u kojem ste bili ustrajni, itekako smeta šejtanu!

Na vama je, da se vratite i još jači budete!

Saudin Cokoja

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!