Imamo jaku dobru namjensku proizvodnju, možemo brzo naoružati 200 hiljada vojnika, dronovi su u razvoju…

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gostujući u programu televizije Hayat, govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i prijetnjama Milorada Dodika.

Izetbegović je komentirao blokade koje stižu iz manjeg bh. entiteta. Govorio je i o promjeni izbornog zakona u BiH.

On je na početku pojasnio ko je mogao očekivati da će probosanske snage biti linija manjeg otpora.

– Vidjeli smo da, s obzirom na ovo što radi Milorad Dodik i SNSD, međunarodna zajednica se faktički povlači u smislu pregovora oko Izbornog zakona u odnosu na te snage. Ništa ne računa posebno na njih, ni na kakav kompromis, ustupak. Raznovrsni susreti u Zagrebu, Beogradu, koordinacija, raznovrsne poruke i konačno Palmerova izjava da je u ovom času bitno riješiti poziciju Predsjedništva, odnosno izaći ususret onome što uporno već godinama traži Čović i HDZ i da ostalo može pričekati. Ono ostalo za što smo mi zainteresirani da može pričekati. Tako da sam ja prije početka bilo kakvih razgovora htio jasno kazati javno, naravno i onima koji su medijatori tih pregovora, ali i javnosti da to neće ići tako i da se mora postići izbalansiran dogovor u kojem će i probosanska strana biti zadovoljna – rekao je Izetbegović.

Na izjave da su stranci, konkrento Matthew Palmer na strani HDZ-a BiH, Izetbegović je kazao da li se to baš tako može direktno formulisati.

– Tako se to prikazuje i etablira. O onome što će poslije uslijediti o čemu ćemo pričati nisam siguran da je to 100 posto tako. U principu diplomati dobiju neki zadatak i onda idu linijom manjeg otpora. Mislim da i u Washingtonu i Briselu se ne vide neki bitni detalji s te daljine, ali opća slika je otprilike ova. Srpska strana predvođena Miloradom Dodikom pravi problem. Neophodno je da Bošnjaci i Hrvati ponovo budu zajedno, kao što je to bilo s Washingtonskim sporazumom 1993. godine, da bi se to stabiliziralo.

Dodao je kako se ne smije dešavati da su Bošnjaci i Hrvati suprotstavljeni.

– Problem je što u tročlanom Predsjedništvu, jedan od članova Predsjedništva po njima nije izabran većinom hrvatskih glasova. Dakle tu stvar treba riješiti, da se pomiri, pa da Bošnjaci i Hrvati zajedno se suprotstave nekim avanturističkim i destabilizirajućim politikama koje predvodi SNSD. Diplomate su dobili takav zadatak i krenuli su linijom manjeg otpora, i morali smo ih upoznati da to ne može ići tako – poručio je lider SDA.

Za tri člana Predsjedništva bi se brisali nacionalni prefiksi i direktan izbor, pojasnio je Izetbegović plan međunarodne zajednice, dodavši kako je biranje prefiksa njihovo rješenje za domove naroda.

– HDZ taktizira. Ono što su nekad prihvatali, sad odbacuju kao što je ukidanje nacionalnih prefiksa. Mislim da je to njihova taktika, zauzimanje pozicija i da će nekad to prihvatiti jer je drugačije nemoguće implementirati presudu Sejdić-Finci – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je govorio i o mogućnostima odbrane Bosne i Hercegovine.
“Dakle, legitimitet neke vojske koja broji 8.000 vojnika, i koja nema nikakvu posebnu opremu, ima stotinjak tenkova, protuzračnu odbranu, imamo nešto što jednoj vojsci od 8.000 pripada. Sve to bi se jako brzo dopunjavalo. Imamo jaku dobru namjensku proizvodnju, kakvu nikada nismo imali. Proizveli smo vlastitu pušku, kojom možemo jako brzo naoružati 100 ili 200 hiljada vojnika, dakle dronovi su u razvoju, radimo stvari koje nas sigurno mogu učiniti vrlo opasnim u odbrani zemlje. Ne bi taj sukob, ne dao Bog, ne volim o njemu ni pričati, nastao naglo. Tada bi se morala uvesti vojna obuka, dignuti rezervni sastav, dopuniti i braniti jednostavno svoju zemlju, kao što se mačka brani kada je satjerate u ugao. I odbranili bismo je.”

saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Pogledajte emotivni govor Bakira Izetbegovića u kojem je pozvao Inzka da ukloni ploču sa imenom zločinca Karadžića

Emotivni govor Bakira Izetbegovića o ratnim zločincima i o njihovim postupcima. Pogledajte video: Svjetlo Dunjaluka …

error: Oo !!