Zašto je ptica Hudhud spomenuta u Kur’anu? Kako se udvara ženki, i zašto se samo jednom „ženi“? Poslanik a.s. je zabranio njeno ubijanje…

HUDHUD
Zašto je Hudhud medju spomenutim pticama u Kur’anu?
Dakle, kur’anski lik.

Hudhud je vrlo vjerna ptica. Ženi se samo jednom u životu. Čak se ne ženi ni poslije smrti svoje partnerice.
Kad hoće zaprositi svoju mladu, prinese joj list, insekta ili crva u kljunu šireći svoju prekrasnu krunu na vratu. To je ustvari mehr ili vjenčani dar i ako to njegova izabranica uzme i pojede, to je znak prihvaćanja partnerstva.

Zatim je odvodi u gnijezdo koje je napravio, a to obično bude udubljenje u nekom stablu, pa ako ga partnerica prihvati, tad ulaze u zajednički život.

Ženka izlijeze 5 do sedam jaja iz kojih, nakon izvjesnog vremena, izlaze mladi koje roditelji naizmjenično hrane.
Hudhud je vrlo vjeran svojoj partnerici, ako (pro)nadje hranu obavezno je doziva i to rade zajedno. Ukoliko ona negdje odleti i zadrži se, leti na sve strane kako bi je pronašao, a kad mu partnerica ugine, postaje vrlo tužan i nikad je ne prezali.
U toj tuzi i žalosti obavezno posjećuje mjesta na kojima su zajedno uživali i radovali se životu. Poslije njene smrti ne traži drugu partnericu. Umire sam.

Zanimljivo je da šestinu dužine njegova tijela čini njegov dugi kljun koji mu sluzi za lahko i efikasno pronalaženje crvića i druge hrane.

Kao nijedna druga ptica, Hudhud ima izvanredan osjećaj za postojanje vode na nekom dijelu Zemlje.
Sulejman, a.s, ga je koristio za pronalaženje vode u zemlji i kad bi označio postojanje vode, Sulejman bi naredio dzinima da iskopaju bunar na tom mjestu.Zato ga još nazivaju “inžinjer za vodu”.

Hudhud je u stanju preletjeti na hiljade kilometara, bez umora, hrane i vode.
Kur’an govori o njegovom letu od Sabe u Jemenu do Palestine.
Mnogo puta je primjećen u vrijeme ezana, namaza i učenja Kur’ana kako skrušeno sluša.

Poslanik je zabranio njegovo ubijanje.

Hamza Subasic

obrada: religis.com

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!