Ispovijest nestrpljivog muža: Zar ti da mi budeš žena, a nisi nimalo lijepa!

Mladoženja koji nije vidio lice svoje žene pod nikabom…

Jedan čovjek je otišao iz Egipta u Emirate radi posla. Tamo je proveo četiri godine. Poticao je iz jako siromašne porodice, ali se je sebebom rada obogatio. Nakon što je stekao imetak, poslao je pismo ocu: „Oče moj, želim da se oženim. Prohujale su tolike godine, a ja sam još neoženjen. Sad je kucnuo čas, i želim da ti za mene odabereš ženu. Imaš i moju dozvolu da dogovoriš brak s njom u moje ime. Želim da dođem na sami dan vjenčanja i ne želim prije braka niti da je vidim.“ Toliko je povjerenje imao u oca, koji je bio jako čestit čovjek, i imam u džamiji. U traženju supruge za sina, otac je slijedio savjet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ”Ženu udaju četiri stvari: njen imetak, njeno porijeklo, njena ljepota i njena vjera, a ti odaberi onu vjernicu, dobro ti bilo.” (Buharija, 5146, i Muslim, 3708) Tako i bi. Otac je odabrao pobožnu ženu i vjernicu, ali koja nije bila posebno lijepa i privlačna.

Sin je došao u Egipat na dan vjenčanja, sačekali su ga na aerodromu i odmah ga odveli njegovoj ženi koja je nosila nikab. Kad su ostali sami u sobi, ona je skinula veo s lica. Zaprepastio se je kad je ugledao njeno lice: „I ovo je ta žena koju je moj otac odabrao!! Ovo je ta! Pa ti nisi nimalo lijepa! Ne dopadaš mi se!“ Njegova žena se je rastužila čuvši to, i razumijela je šta ga muči. Mnogo se je rastužio i dodao: „Nakon četiri godine vraćam se kući, radujući se i pun uzbuđenja, a šta me dočeka!“ Ubrzo nakon toga je zaspao, od tuge i umora.

Pokušala ga je probuditi na noćni namaz kad je nastupila zadnja trećina noći, ali je on nastavio spavati. Opet je pokušala, i on ponovo nije htio ustati; nakon toga ga je malo poprskala vodom. Probudio se je i tada mu je rekla: „Znam koliko si se razočarao, i ja znam da nisam lijepa. Ali znaš šta? Željela sam se udati samo iz jednog razloga…

Htjela sam da u praksi primijenim hadis Poslanika, sallallahu alejhi we sellem,: „Smilovao se Allah čovjeku koji ustane da klanja noćni namaz i zatim probudi svoju ženu. Ako ona odbije da ustane on je blago popršće vodom po licu. Allah se smilovao ženi koja ustane da klanja noćni namaz i zatim probudi svoga muža, a ako on odbije da ustane ona njega blago popršće vodom po licu.” ( Hadis bilježi Ebu Davud i hadis je sahih )

Tako mi Allaha, puno sam ti zahvalna što si mi pomogao da se moja želja ostvari. Mnogo sam željela sam da primijenim taj hadis, i već sam skoro bila izgubila nadu da ću se ikad udati. Jer znam da nisam lijepa i privlačna… Molim te, možeš li sad s mnom ispuniti i ostatak hadisa? Možeš li ustati i predvoditi me u namazu? Hoćeš li klanjati s mnom noćni namaz?“

Razbudio se je i klanjao s njom noćni namaz. Ovaj se je čovjek zakleo Allahom da čim je predao selam i pogledao svoju suprugu, nikad nije vidio ljepše žene od nje. Ova porodica, draga braćo i sestre u islamu, danas imaju unuke koji su hafizi Kur’ana i neki od njih su na putu stjecanja znanja i zvanja učenjaka ovog ummeta.

n-um.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Nedavno ste napisali da se Zapadno društvo srušilo kada su izveli ženu iz kuće. Na šta mislite time? Zar je ženi mjesto samo u kući?

PITANJE: U nedavnom statusu na facebook-u ste napisali da se Zapadno društvo srušilo kada su …

error: Oo !!