SAZNAJTE ZAŠTO JE BRADA DOBRA ZA ZDRAVLJE MUŠKARCA

Postoje brojne pozitivne strane zašto trebate imati bradu i to ne samo tokom zime, već tokom cijele godine. Ako do sada nikad nista pružili slobodu dlakama i stalno ste se brijali, vrijeme je da pustite bradu. Donosimo vam činjenice koje podupiru tezu da su brade praktične i zdrave.

Jeftinije je
Ako se brijete, račun će vam biti puno veći. Brijači su skupi, trošite puno više vode i trebate stalno kupovani pjenu za brijanje kao i preparate za poslije brijanja. Puštanje brade vam omogućava 15-20 minuta viška. Zašto? Jer nema potrebe da se brijete i upravo zbog toga vam je potrebno puno manje vremena kada se spremate bilo gdje, naročito ujutru kada možete i duže spavati.

Izgledate pametnije
Sjetite se svih pametnih muškaraca koje znate, ipak su svi sa bradama zar ne? Čuli ste da godinama dolazi i mudrost, a sa mudrošću dolazi i brada koja je uvijek moderna i nema smisla da je brijete. Ako imate potrebu da se posavjetujete, kome biste vi prije prišli: muškarcu koji ima bradu ili lijepo obrijanom?

Brada stoji svakom muškarcu
Ne poznajemo muškarca kojem brada loše stoji.
Brada zadržava toplinu
Nećete doznati koliko je topla brada dok je ne pustite i sa njom ne dočekate zimu. Gledajte i s ove strane – muška brada je isto što i krzno životinjama.

Bezbijedna je
Koliko puta ste se posjekli dok ste se brijali? Puno puta, zar ne? Na žalost, kakvim god žiletom da se brijete, uvijek postoji opasnost da se posječete. Ali, ako se ne brijete, jednostavno ne postoji ta opasnost.

Zaštita od sunca
Lice sa bradom nudi značajnu zaštitu od sunca i raka kože, pokazali su rezultati brojnih istraživanja rađenih u mnigm zemljama svijeta. Dijelovi lica prekriveni dlakama, imaju za trećinu manju izloženost štetnim UV zracima od oblasti bez dlaka. I gustina igra ulogu, kao zaštitni faktor, jer što je dlaka deblja to je zaštitni faktor veći. Druga teorija tvrdi da kovrđave brade razbijaju sunčeve zrake koji putuju pravolinijski. Kada zraka naiđe na loknastu dlaku, ona se prelomi i rijetko stiže do kože.

Može se spriječiti napad astme
Muškarci koji pate od astme pored polena i prašine, mogu imati koristi od brkova jer oni umanjuju simptome. Brkovi koji se spajaju sa dlaka iz nosa mogu spriječiti prodiranje alergija u nozdrve i grudni koš. Neki eksperti međutim tvrdi da se na ovaj način može čak i spriječiti ulazak polena u organizam, ali ne i prašina koju čine mikroskopse čestice.

Usporava se proces starenja
Dlakne na licu vremenom mogu pomoći koži da ostane mlada i u dobrom stanju. Dlake spriječavaju vodi da ispari iz kože, gdje se na taj način održava njena vlažnost i štiti se od vjetra koji je suši i nagriza zaštitni sloj. Ako je namažete hidrantnom kremom, ona će se duže zadržati na bradi i brkovima nego na glatkoj koži.

Pomaže kod nesanica
Gustina brade na vratu povećava temperaturu vrata i pomaže kod nesanica. Dlake imaju ulogu izolatora koji griju. KAda vas boli grlo, tijelo povećava temperaturu kako bi ubilo viruse. Dlake u područiju vrata i obraza obezbjeđuju dodatni zaštitni sloj.

Spriječava se osip na koži
Kada nema brijanja, nema ni neugodnih osipa. Brijanje je najčešći razlog pojavi bakterijskih infekcija u donjem dijelu lica. Može dovesti do raznih posjekotina kao i uraslih dlačica.

Brada s vjerskog aspekta
Kada je u pitanju puštanje brade islamski učenjaci su jednoglasni u mišljenju da je puštanje brade do dužine šake legitimno kod svih islamskih učenjaka prema riječima Poslanika Muhameda a.s., koji naređuje: ”Puštajte brade. U bradi je ukras muškarca” kako se navodi u hadisu.
Ali loša vijest je…

Ljiljan.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!