SAMO JEDNA ŠAKA SJEMENKI BUNDEVE SPRJEČAVA 9 OPASNIH BOLESTI. Evo šta islam kaže o BUNDEVI:

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti sjemenki bundeve i zašto ih trebate jesti umjesto svih ostalih ‘grickalica’.

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje! Sjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K.

Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu potrebne za održavanje zdravlja srca i reguliranje krvnog pritiska.

Protiv raka

Istraživanje koje su proveli španski naučnici je pokazalo da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv stanica raka.

Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako učinkovitima su se pokazale i sjemenke suncokreta.

Dobre za zdravlje prostate

Ulje sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju nastanak kancerogenih stanica.

Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način poboljšati raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. One regulišu napadaje vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja.

Naučnici su dokazali da sjemenke bundeve povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola i regulišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve loš kolesterol mogu smanjiti za 13 posto, a razina ukupnog kolesterola za 10%.

Također će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su učinkovite u regulisanju razine šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin.

Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina, tvari koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g sjemenki bundeve ima oko 5 g proteina, što će vas duže držati sitima.

Ipak, konzumirajte ih umjereno jer šalica sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije.

Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.

Olakšavaju artritis

Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa.

Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa, piše Atma.

Sprječavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti od tome da počnu grickati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju,prenosi Aura

Samo četvrtina šoljice sjemenki bundeve sadrži čak 17 posto preporučene dnevne vrijednosti cinka.

Evo šta islamske knjige kažu o bundevi:

Abdulbasit Muhammed Es-Sejjid – Medicina Poslanika Muhammeda a.s. (savremeni pristup)
Abdulbasit Muhammed Es-Sejjid – Bolest i lijek (Islam i medicina)


Izvor:haber.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!