Naučnici priznali: Sve u Kosmosu plovi, baš onako kako je rečeno u suri JASIN

ISLAM I ASTRONOMIJA
Pogledajmo savremena naučna dostignuća iz ovog polja nauke koja tek danas potvrđuju ono što je rečeno u Kur’anu prije 1400 godina. Allahovo obećanje se ispunilo: “Pokazat ćemo im Naše znakove (u onome što je najdalje od njih), u kosmosu”. Kaže o tome Uzvišeni Allah: “I sve u kosmosu plovi” (prijevod značenja, sura Jasin 40.) A do otkrića da se u svemiru sve kreće došlo se tek krajem 17. stoljeća. Kad se vratimo u historiju naći ćemo da je crkva spaljivala naučnike zbog toga što su govorili: “Zemlja se kreće”. To je zato, jer je crkva svoje vjerovanje zasnivala na pogrešnim podacima koje su crpili iz iskrivljenih vjerskih izvora.

U vrijeme objave Kur’ana nije bilo moguće čovjeku da kaže: “Sve se u kosmosu kreće”. Je li neko prije išao u kosmos da zna da se sve kreće u njemu i da li je imao mogućnosti da to istražuje, ili je imao teleskope?! Pogledajmo sada dva važna ajeta koja bi se mogla odnositi na orbite Sunca i Mjeseca: “(Allah) je stvorio noć, dan, Sunce i Mjesec. Svako od (njih) pomjera se po vlastitoj putanji svojim vlastitim kretanjem.” (prijevod značenja, sura el–Enbija’ 33). “Niti Sunce može dostići Mjesec, niti noć preteći dan. Svako od njih pomjera se po jednoj putanji svojim vlastitim kretanjem.” (prijevod značenja sura Jasin 40)

Ovdje se ukazuje na jasnu činjenicu: postojanje orbita za Mjesec i Sunce, a učinjena je i aluzija na pomjeranje ovih tijela u prostoru vlastitim kretanjem. U naše doba veoma je rašireno shvatanje da se Mjesec okreće oko Zemlje sa periodom od 29,5 dana. Postojanje sunčeve orbite teže je shvatljivo, obzirom da smo naviknuti da smatramo kako je naš sunčev sistem organizovan oko Sunca. Da bi se shvatili ovi Kur’anski ajeti, treba razmotriti položaj Sunca u našoj galaksiji i, prema tome, pozvati se na poimanje moderne nauke. Naša galaksija sadrži znatan broj zvijezda koje su raspoređene po jednom kolutu koji je gušći u centru nego na periferiji. Tu Sunce zauzima položaj udaljen od centra koluta.

Budući da se galaksija okreće oko sebe sa svojim centrom kao osovinom, proizilazi da se Sunce okreće oko tog istog centra po kružnoj putanji. Moderna astronomija izračunala je njene elemente. Shapley je 1917. procijenio da je Sunce udaljeno od centra galaksije 10 kiloparsea, što u kilometrima približno odgovara brojki 3 uz dodatak 17 nula. Da bi se posve okrenuli oko sebe galaksiji i Suncu je potrebno otprilike 250 miliona godina. Sunce se pomjera približnom brzinom od oko 250 km/h. Takvo je orbitalno kretanje Sunca koje objavljuje Kur’an prije gotovo 14 stoljeća, a čije je postojanje i koordinate dokazala moderna astronomija.

Među ovim čvrstim dokazima, koje nam Allah spominje iz područja astronomije je i opis kako će nastupiti uništenje svijeta. Kaže Uzvišeni: “I kada se planete raspadnu.” (prijevod značenja, sura el–Infitar 2) “I kada se zvijezde ugase.” (prijevod značenja, sura el–Murselat 😎 Tačno Allah spominje razliku između planeta i zvijezda. Smrt planete znači njeno raspadanje, a smrt zvijezde znači njeno gašenje. “I kada se zvijezde ugase”, izgube svoj sjaj.

Pogledajmo šta kaže poznati astrofizičar Hans Rau u svojoj knjizi “Sunčeva energija”: “Svake godine nestaju dva tuceta zvijezda ili zbog eksplozije ili zbog raspadanja ili zbog utroška ukupne količine vlastite vodikove mase. Što god zvijezde troše više vodika, to više gube na gustoći, dok im svjetlosna snaga opada”. Jasno je da opadanje svjetlosne snage, u stvari, znači gašenje zvijezda što dokazuje zapanjujuću preciznost Kur’anskog teksta.

ISLAM & Science

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Naučnici otkrili ono što je u Kur’anu davno rečeno, a to je da se kosmos (svemir) širi

U Kur’an-i-Kerimu, koji je objavljen prije 14 stoljeća, u periodu kada još nije bila razvijena …

error: Oo !!