Mama, mene će metak tačno u srce pogoditi, i ja ću biti šehid! Zauzimat ću se za tebe i za nenu Zulku! (šehid Osman Mustafić)

Osman efendija Mustafić

Prije 27 godina, u jutarnjim satima je poginuo zlatni ljiljan Osman-efendija Mustafić. Svi koji su ga poznavali znaju o kakvom plemenitom insanu je bilo riječ. Allah mu se smilovao i podario šehidsku nagradu za kojom je toliko žudio, a nama živima šehidski šefa’at.

O Osmanovom predosjećanju da će poginuti svjedoči i majka Emina:

„On je meni više puta kazivao kako će poginuti, ali ja sam sve mislila da se šali. Kaže on meni: ‘Vidiš li ti kakvog ti borca imaš, i šehida ako Bog da. Mama, da ti kažem nešto, nemoj za mnom plakati, ja ću poginuti, i smrti se ne bojim. Kad poginem, nemoj za mnom plakati, samo mi halali. Da samo znaš kako će u mene lagahna smrt biti.

Mene će metak pogoditi tačno u srce.’ Smije se on, to mi priča i gleda na ogledalo. I ja mu ne mogu ništa odgovoriti, u grlu me nešto steglo. Pa će dalje: ‘Mama, da ti samo znaš kako je biti šehid, ti bi bila radosna zbog toga. Koliko ću ja imati pravo da se zauzimam za vas. Prvo ću tebi i svojoj neni Zulki mjesto naći i onda ću birati one koji budu dobri.’ I smije se samo.

Kad su ga dovezli kući, bile su mu ruke svezane kao da klanja. A ja grdne rane mislila da je ranjen u stomak. Tek kad se narod navečer rasuo, ja sam ga onda otkopčala, da vidim gdje je pogođen. Kad ono rana na srcu. Kao da ga je cigareta ožegla. I nije nigdje izbila rana.

Tačno je u srce pogođen, baš onako kako je i govorio da će biti.“

Udruženje “Nanićevi Bužimljani”

religis

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Poučna priča: Nalivpero iz dva vijeka

Nisam ga poslušao. „Pusti da prenoći…“ nisam mogao ispoštovati. Tražio sam priču, a priča je …

error: Oo !!