Nova Hidzretska Godina
NovaHidzretskaGodina

Da li se po islamu čestita Nova Hidžretska godina?

PITANJE: Kakvo je pravilo o čestitanju pri dolasku Nove Hidžretske godine (prvog dana mjeseca muharrema) i izgovanju “Kull ‘aam wa antum bi khayr” ili upućivanje dove, slanja čestitki sa najljepšim željama za novu godinu?

ODGOVOR: Allahu pripada svaka hvala, Shaykh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen r.a. je upitan kakvo je pravilo pri čestitanju ljudima pri dolasku nove Hidžretske godine, i kako bi se trebalo odgovoriti osobi koja čestita takvo nešto? On je odgovorio: Ako ti neko čestita, možeš mu odgovoriti, ali ti ne budi prvi koji će inicirati takvu čestitku.

Ovo je najtačniji način kako pristupiti ovoj stvari. Naprimjer, ako ti neko kaže „Sretna Nova Godina, ti mu možeš odgovoriti sa:“Da i tebi Allah podari dobru i berićetnu godinu“. Ali ti nikada ne bi trebao prvi ponuditi takvu čestitku, jer ja neznam nikakvu predaju od selefa da su oni međusobno čestitali jedan drugom novu godinu, i čak da nisu pratili prvi Muharem kao prvi dan nove godine sve do hilafeta Omera ibn Hattaba, r.a.

Shaykh ‘Abd al-Kareem al-Khudayr je rekao u vezi sa čestitanjem hidžretske nove godine: Dove za druge muslimane u generalnim situacijama, u frazama koje nisu ritualne i u specijalnim okolnostima kao što je Bajram su prihvatljive, posebno ako je to izražavanje prijateljstva i da se tako ophodi sa ostalim muslimanima. Imam Ahmed r.a. je rekao: “Ne inicirajte čestitku, ali ako ti neko čestita vi mu odgovorite jer takav izraz neminovno proiziskuje odgovor. Ali biti prvi koji će čestitati nije ni od sunneta, a nije ni zabranjeno.”

Izvor: islamqa.com – Pripremio: Safet Suljić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Onaj koji uči ovu dovu, Allah dž.š., će mu dati da lijepo živi

Dova ili molitva predstavlja izravno obraćanje čovjeka svom Stvoritelju. U vjerskim učenjima je dat poseban …

error: Oo !!