Muftija Adilović: BAJRAMI U DISCO KLUBOVIMA I KAFANAMA UZ ALKOHOL NESPOJIVI SU S NAŠOM TRADICIJOM I VJEROM

Ahmed ef. Adilović, muftija travnički, u razgovoru za Anadoliju naglasio je da muslimani u Bosni i Hercegovini imaju svoju tradiciju pa i po pitanju bajrama, dočekivanja bajrama, praznovanja bajrama.

Običaji su, navodi, lijepi. Međutim, kaže, u posljednje vrijeme zbog globalizacije, zbog medija, zbog utjecaja, zbog razvoja modernih komunikacija određeni običaji se mijenjaju, ali sve ono što je pozitivno, što je lijepo treba zadržati u tradiciji.

– U tom smislu pozivam naše džematlije, naše vjernike da vidimo šta je to što je dobro, što je lijepo i po ovome pitanju i da to zadržavamo i prenosimo na naše mlađe generacije. Prije svega u tradiciji Bošnjaka ili muslimana BiH jeste da se za Bajram pripremi, da se stan ili kuća uredi, očisti, dvorište, avlija… da kada se krene na bajram, da se obuče najljepše odijelo, najljepša odjeća koja se ima, da se i na taj način pokaže radost što se ispostio ramazan, radost što se dočekuje Bajram. Po sunetu je kada idemo na Ramazanski bajram da nešto pojedemo, koliko-toliko, makar to bilo par hurmi ili nešto malo vode da uzmemo da bi se to razlikovalo od Kurban-bajrama kada ne treba ništa uzimati prije samoga bajrama. Ali evo i to je sunet. I to je dio naše tradicije i trebamo da je znamo – navodi on.

Pored samog klanjanja ramazanskog bajrama lijepo je, dodaje, ko može da dođe u džamiju na sabah-namaz, i to je kod nas, u našoj tradiciji.

– Nije veliki raspon između sabaha i bajrama, i treba ostati nakon sabaha do ramazanskog bajrama. Nakon ramazanskog bajrama onda slijedi čestitanje, onih koji su tu prisutni u džamiji, a potom čestitanje svima od porodice, komšija, prijatelja, rodbine… To je također, lijepa tradicija i trebamo da je nastavimo, ali uz to je onaj ambijent sretnost, zadovoljstvo koje dijelimo sa našim ukućanima, sa našim komšijama, sa našom rodbinom i prijateljima. U posljednje vrijeme se vidi, primjetno je, kako se neki zatvaraju u neke svoje krugove, kako neki proslavljaju bajram u disco klubovima, u nekim kafanama gdje se toči alkohol što je potpuno neprimjereno i nespojivo sa našom vjerom, a svakako i sa našom tradicijom – poručuje muftija Adilović.

Zato je, kaže, vrlo važno da se na lijep i dostojanstven način obilježi i Bajram kao što se i sve ostalo obilježava kako treba. Naime, kaže muftija Adilović, “naša vjera, a i naš razum nas uči da mi trebamo dostojanstveno da podnosimo i tugu i žalost i bol, ali isto tako i sreću i zadovoljstvo”.

– I kada se veselimo, veselimo se umjereno. Veselimo se razumno, veselimo se onako kako je naš Gospodar sa tim zadovoljan, a ne na neprimjeren način, ne udovoljavajući strastima… Dakle, podijeliti radost sa svima sa kojima dolazimo u kontakt tih dana, obići što više rodbine. Jer Muhammed s.a.v.s. toliko puta govori o tome koliko je važno da se rodbina upoznaje, da održava te veze, da učvršćuje te veze jer to je vrlo važno za stabilnost i naše zajednice i našeg društva, da ne budemo sebični, da ne budemo egoistični – ističe muftija travnički.

Naglašava i da su pokloni za Bajram vrlo važna stvar.

– Interesantno je recimo koliko je u našu tradiciju, ili u naše navike, koliko su ušli neki običaji koji nemaju veze sa našom tradicijom, sa našom vjerom kao što su obavezno proslavljanje i dijeljenje poklona kada rođendan nastupi nekome. Uglavnom se tu i ne žali i potroši, a evo kada je Bajram, onda se gleda hoće li se dati, koliko će se dati. Treba obradovati prije svega članove svoje porodice, djecu, je vrlo je važno jer na taj način ćemo između ostalog, probuditi želju kod djece da dođe Bajram, da oni znaju da je to nešto posebno, da smo se lijepo obukli, da smo dali toj djeci hediju bez obzira na to da li je to u novcu, da li je to u nekim slatkišima, šta god, ali ona će se obradovati i pamtit će to. Zato je to također vrlo važno – zaključuje muftija Adilović.

Izvor: Anadolija

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Post 10 Muharrema

Najbolji post poslije mjeseca Ramazana je post koji ubrzo slijedi. Ko ovaj dan posti Allah mu briše grijehe iz prošle godine:

Allah dž.š u Kur’anu kaže: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj knjizi od …

error: Oo !!