USRED SARAJEVA: “Joj ovih muslimana… Još malo, sve će vas Dodik istrijebiti, još malo…”

Tekst preuzet sa Facebook profila Ammara Bašića

Danas sam izašao sa hanumom i djetetom u šetnju i desila nam se jedna neugodna situacija. Naime, dok smo htjeli preći ulicu, izvjesni vozač je neispravno zaustavio auto na semaforu, tačnije prešao je preko čitave pješačke zebre, tako da je prelazak ulice, posebno zbog djeteta, bio otežan. Kulturnim pokretom ruke sam mu skrenuo pažnju na to, a onda, kada smo već nekako prešli ulicu i udaljili se, čuli smo dobacivanja: “Joj ovih muslimana… Još malo, sve će vas Dodik istrijebiti, još malo…”

U prvi mah nisam mogao vjerovati u ono što čujem! Okrenuo sam se i krenuo prema njemu da mu kulturno odgovorim, a ne da vičem poput njega, no u tom momentu je dodao gas i otišao. Prvo mi je naumpalo: Bože dragi, ako ovo Bošnjak može čuti usred Sarajeva, šta tek da očekuje onaj u manjem entitetu?! A onda sam se sjetio svog naroda, svojih Bošnjaka, naših političara, predvodnika, elita… Kao da smo naviknuti kroz stoljeća da budemo gaženi, i žao mi je bilo što mi je pobjegao ovaj čovjek jer sam htio da mu kažem: “Slušaj, gospodine, tvoj potez je prije svega znak tvoje nekulture.

Mi muslimani smo ovdje na svojoj zemlji, nisu nas mogli i neće nas niko istrijebiti, ako Bog da! I treba da znate, nemamo ništa protiv vas, možemo u miru živjeti sa svima, bez obzira bili vi Srbi, Hrvati ili neko treći – ali onog momenta kada dignete svoj glas ili ruku na nas, mi više nećemo šutjeti i predavati vam se!” Od danas sam još čvršće odlučio da učim sebe, svoju djecu i učenike: svakog poštuj, ali na sebe ne daj!

“I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.”

Pročitajte još: Šveđanki dva mjeseca zatvora za vrijeđanje muslimana

Sud u Švedskoj je izrekao dvomjesečnu zatvorsku kaznu ženi koja je na online društvenoj mreži vrijeđala muslimansku populaciju.

Švedska novinska agencija TT javlja da je riječ o 50-godišnjoj švedskoj državljanki koja je na Facebooku napisala “Muslimani su odvratni ljudi”, a sud u Linkopingu ju je osudio za krivično djelo ponukano mržnjom.

Pored dvomjesečne zatvorske kazne, sud je osuđenoj izrekao i novčanu kaznu i iznosu od 360 eura.

Sudovi u Švedskoj su i u julu i augustu izrekli slične kazne za još dvije žene koje su na društvenim mrežama širile mržnju prema muslimanskoj populaciji.

www.trt.net.tr

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Cestitanje Bozica

Propis čestitanja Božića i Nove godine nemuslimanima

Čestitanje nemuslimanima u dunjalučkim (ovosvjetskim) stvarima je dozvoljena PITANJE: Kakav je propis čestitanja božića i …

error: Oo !!