MAJČINO DOBROČINSTVO GA SPASILO IZ TAMNICE

Pripovijeda se da su Rimljani, u ratu koji su vodili protiv muslimana, zarobili sina jedne stare žene. Svakoga dana otkako je otišao u rat, stara majka pogledala je svog sina, ali uzalud, on se nije vraćao, a ona više nije znala ni da li je živ ili mrtav. Jednoga dana na vrata stare majke pokucao je neki siromah i zamolio je da mu dadne nešto hrane. Iako je i sama bila siromašna i nije imala dovoljno hrane ni za sebe, starica je iznijela ono što je imala i dala siromahu da jede. Dok mu je pružala posudu sa hranom, starica je uputila dovu Allahu: “Allahu moj, vrati mi moga sina!”

Nekoliko dana poslije toga, vratio se njen sin, a starica se neizmjerno obradovala. Kada joj je sin ispričao da je bio u zarobljeništvu, starica je upitala da li su oslobodili i sve ostale zarobljenike, a sin joj reče: “Ne, samo su mene oslobodili.” Majka se začudi tome i upita kako je to moguće, a sin joj ispriča kako je došlo do njegovog oslobađanja: “Dok sam bio zarobljen, okovanih nogu, odjednom je pukao lanac i raspao se. Stražari su se začudili tome i pitali su se ko ga je slomio, ali kako nisu mogli doći do odgovora, opet su me okovali u nove lance. Međutim, karike na lancu pucale su jedna za drugom. Tada su odlučili o svemu obavijestiti svoje svećenike i kod njih potražiti odgovor za to

Kada su jednog svećenika upoznali sa situacijom, on me upitao: “Da li imaš bogobojaznu majku?”, a ja sam odgovorio da imam. Na to svećenik reče: “Moguće da je ona dovila za tebe”, i tada me oslobodiše.” Tada ga majka upita: “Kad su ti lanci pukli?”, a kada joj on reče kada se to dogodilo, majka shvati da je to bilo istog dana i trenutka kada je ona dala hranu onom siromahu.

*****

Nama je potrebno da se Allahu približavamo nekim dobrim djelima, tako da kada god budemo u nekoj nevolji, možemo reći: “Allahu moj, otkloni od mene ovu nevolju zbog djela koje uradih u Tvoje ime.” Sjeti se Allaha u lahkoći, i On će se tebe sjetiti kad ti bude teško.

Sa predavanja dr. Muhameda El-Arefija
Za N-um.com preveo i obradio Samir Peco

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

OVOM NAS UČI NAŠA DIVNA VJERA. PROČITAJTE ŠTA JE URADIO OVAJ MUSLIMAN DA JE TIME IZAZVAO VELIKU PAŽNJU. TO MOŽE URADITI VEĆINA NAS

Naime, muškarac je primijetio kako njegov suputnik na nogama nosi plastične mrežice za kosu umjesto …

error: Oo !!