Muslimanski Borac Ufc
MuslimanskiBoracUfc

Da li je dozvoljeno gledanje borbi UFC-a i navijanje za muslimanskog borca ???

Propis učestvovanja u borbama UFC-a

Nakon najveće borbe u historiji UFC-a (u nedjelju 07.10.) između muslimana Dagestanca Habiba Nurmagomedova i Irca Konora Mekgregora (Conor McGregor), briljantne pobjede muslimana, neželjenog skandala i popularnosti muslimanskog borca, uveliko se postavljalo pitanje šerijatskog propisa gledanja i praćenja borbi UFC-a.

Propis učestvovanja u borbama UFC-a

Musliman ne bi trebao imati dileme oko zabrane svih vrsta borilačakih natjecanja u kojima borac (takmičar) pobjedu ostvaruje zadavanjem udaraca rukom i nogom u lice i glavu protivnika, poput boxa, kickboxa, slobodnih borbi UFC-a i slično. Takmičari se ciljano izlažu nanošenju teških tjelesnih povreda koje po šerijatu nisu opravdane i dozvoljene.

Dokazi koji ukazuju na zabranu su sljedeći ajeti i hadisi:

– Ajet: “I sami sebe u propast ne bacajte” (El-Bekare 191).

– Ajet: “I jedni druge ne ubijajte! Allah je, doista, prema vama milostiv” (En-Nisa’ 29).

– Hadis: “Nije dozvoljena šteta niti nanošenje štete”, Malik, Ibn Madže, Ahmed, Bejheki i Darekutni, a hadis je dobar.

– Hadis: “Kada neko od vas udara (iz opravdanog razloga), neka se kloni lica” (Muslim).

Nije mi poznato da neki savremeni učenjak, do čijeg mišljenja se drži, dozvoljava ovakva sportska i borilačka natjecanja.

Prema tome, muslimanu nije dozvoljeno da učestvuje u borbama UFC-a, niti da se bavi boxom, kickboksom i sličnim borilačkim natjecanjima. Također, muslimani koji čine ovaj haram učestvujući u borbama (natjecanjima), svojim pobjedama i osvajanjem medalja ne donose ponos islamu niti uzdižu muslimane jer u činjenju harama nema ponosa i veličine.

Propis gledanja i praćenja borbi UFC-a

Borbe UFC-a koje se prezentiraju preko TV-a ili you tube u većini slučajeva sadrže sljedeće munkere i šerijatski sporne stvari:

1- Otkrivanje stidnih mjesta boraca (tj. stegna), što je ustaljena praksa, a po šerijatu stidno mjesto muškarca je od pupka do koljena, na čemu je velika većina učenjaka.

2- Scene nagih (u kostim obučenih) žena i zabranjeno mješanje spolova koji budu sastavni dio onog što se prikazuje.

3- Nanošenje tjelesnog bola protivniku, krvave scene i izljevi bijesa i neprijateljstva.

Uživanje u ovome šerijatski neprihvatljivo obzirom da je to haram.

Shodno spomenutom, tj. da su borbe UFC-a zasnovane na otkrivanju stidnog mjesta takmičara, scenama nagih žena i posmatranju po šerijatu zabranjenih borbi, gledanje i praćenje borbi UFC-a nisu dozvoljene, a Allah zna najbolje.

Izuzetak ove zabrane mogu biti samo pregledi nokauta ili završnica tih borbi uz izbjegavanje gledanja stidnih mjesta (nadkoljenica) boraca.

Što se tiče iskazivanja radosti, postiranja i veličanja muslimanskih takmičara zbog njihovih pobjeda i uspjeha, treba znati da je to šerijatski neprihvatljivo, nastrano i morbidno veličati i uzdizati ljude zbog harama kog čine. To je poput veličanja muslimana koji osvaja medalje u takmičenju pijenja alkohola ili jedenja krmetine.

Preuzeto od: Svjetlo Dunjaluka

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

PROČITAJTE TUŽNO PISMO DIDA KOJEM, JEDINI, SIN GODINAMA NE DOLAZI ZA BAJRAM

NESUĐENI KURBAN (Pismo sinu) Selam alejk sine. Evo bogami projde i zadnji dan Hadži bajrama …

error: Oo !!